- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Европи од екстремиста сада прети опасност из Африке — Балкан мора да се брани /видео/

© AFP 2023 / KARAM AL-MASRIЏихадисти, терористи
Џихадисти, терористи - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Опасност од тероризма Европи у будућности неће претити из Азије, већ из Африке, а терористи би на континент могли да стигну, поред уобичајене медитеранске, и балканском мигрантском рутом. Због тога би балканске земље морале да развију механизме заштите.
Ово тврди Раби Седрак, шеф одељења за стратешка истраживања у Центру за безбедносна истраживања у Скопљу, у емисији „Спутњик интервју“. Према његовим речима, Африка је последњих година постала плодно тле за ширење радикалних исламистичких идеја.
Из Африке се шири радикални исламизам

„Ми игноришемо оно што се у протеклом периоду догодило у Африци. Тамо се догодила једна велика индоктринација, испирање мозга радикалним мишљењима и идејама“, каже Седрак и наводи да је до пре пет година ширење радикалних идеја могло да се идентификује само у две афричке земље. Данас се ради о скоро половини континента.

За такву ситуацију Седрак окривљује недостатак интересовања остатка света за афричка питања, изостанак реформи, недостатак владавине права… Притом, организације попут Ал Каиде (терористичке организације забрањене у Русији) или талибана (такође забрањеног у Русији због тероризма) није толико значајан колико је на значају добио Даеш (такође забрањен у Русији због тероризма). Даеш је, истиче Седрак, постао привлачнији од других терористичких исламистичких организација јер се залаже за „државу за све“ и жели да је прошири до максималних граница. Извоз такве идеологије из Африке ићи ће медитеранском и балканском мигрантском рутом.
Стога балканске државе које нису чланице ЕУ не би требало да чекају да Брисел направи стратегију, већ би оне требало да развијају своју стратегију за прихват и тријажу миграната. ЕУ ће штитити сопствене интересе, док би Србија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора и Албанија требало да штите своје. На првом месту требало би да буде питање да ли је балканским државама у интересу да прихватају мигранте, каже Седрак.

„Не видим разлоге због којих би земља попут Македоније примила мигранте. На пример, арапске земље су ближе мигрантима који стижу из Авганистана. Оне имају финансијске и логистичке могућности. Језик је различит, али вера, менталитет и све остало су слични и тамо могу слободно да буду примљени. Не видим разлог зашто би Балкан био место за примање миграната“, напомиње он.

Арапске земље, према мишљењу нашег саговорника, не желе да примају мигранте због страха да се не понови арапско пролеће.
Ако балканске земље одлуче да им је у интересу да примају мигранте, онда би требало да примене инструменте за тријажу и одабир миграната који ће остати у њиховим земљама и оне које ће проследити другим земљама.

Талибани и Даеш — грађански рат или сарадња по мафијашком принципу

Када говори о ситуацији у Авганистану, Седрак напомиње да је тамо могуће неколико сценарија, јер о томе шта се догађа у Авганистану имамо различите информације. Први сценарио подразумевао би, како каже, једну врсту грађанског рата између талибана и других терористичких група. Други да се сви међусобно договоре и да друге групе постану део владајућих структура. По том сценарију, талибани би дали Даешу територију и ова група би касније служила као продужена рука талибана у иностранству.

„Талибани ће да се договоре са Даешом и рећи ће: ’Даћу ти место за живот‘. Даеш сада нема територију — талибани ће им дати територију, неће се са њима свађати и улазити у конфликте и то ће бити веза иста као веза између тероризма и организованог криминала. Организовани криминал користи терористе за обезбеђивање својих активности, а терористичке групе користе организовани криминал да му обезбеђује легитимације, личне карте, како би могао слободно да се креће. Исто ће бити и између талибана и Даеша“, каже Седрак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала