- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: ЕУ ствара војну мисију у Украјини

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници на Међународним војним вежбама Rapid Trident 2019. у Лавовској области
Украјински војници на Међународним војним вежбама Rapid Trident 2019. у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Европска унија разматра могућност стварања у Украјини војне мисије Европске уније за обуку, преноси лист „Велт ам зонтаг“, позивајући се на интерни документ европског министарства спољних послова у који је имао увид.
Мисија ће се звати Војна саветодавна и мисија за обучавање ЕУ у Украјини.
Према писању листа, европско министарство спољних послова сматра да би таква мисија представљала „израз солидарности са Украјином“ у светлу наводне „војне активности“ Русије у близини украјинске границе, као и због ситуације са Кримом.
У документу се спомињу и други начини на које би Европска унија могла да помогне у повећању војног потенцијала украјинске војске. Ради се о проширењу саветодавне мисије ЕУ за реформу сектора цивилне безбедности Украјине која постоји од 2014. године, пишу новине.
У чланку се наглашава да су стварање мисије за обуку крајем јула затражили министар спољних послова и министар одбране Украјине, који су шефу европске дипломатије Жозепу Борељу написали „поверљиво писмо“.
Односи Русије са Украјином и Западом погоршали су се због ситуације у Донбасу, где је Кијев 2014. покренуо војну операцију против самопроглашене Луганске и Доњецке народне републике, и око Крима који је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године. Украјинске власти и западне земље више пута су Русију оптуживале за мешање у унутрашње послове Украјине. Москва је одбацивала све оптужбе, наводећи да Русија није страна у унутрашњем украјинском сукобу, као и да је питање Крима коначно затворено.
У последње време Кијев и западне земље изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини границе са Украјином. Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да Москва премешта трупе у оквиру своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то ни за кога не представља претњу и никога не треба да брине.
Амерички патролни брод Хамилтон у Босфору - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
СВЕТ
Украјина добија шест најновијих америчких војних бродова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала