- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Протест у Тузима код Подгорице: Зашто није спријечено убиство 19-годишње дјевојке /фото, видео/

© Sputnik / Бобан НововићПротест у Тузима код Подгорице због убиства девојке
Протест у Тузима код Подгорице због убиства девојке - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Више стотина грађана окупило се на протесту испред станице полиције у Тузима код Подгорице, јер сматрају да су органи реда и правосуђе пропустили да превентивно дјелују и спријече убиство Шејле Бакије (19) и рањавање њеног оца Шабана (42) за које је, како се сумња, одговоран њен бивши невјенчани супруг.
Девојка је током августа пријављивала бившег невјенчаног супруга Илира Ђокаја (28) за директне пријетње по живот што је по налогу тужилаштва полиција прекршајно процесуирала, али се убиство догодило прошле сриједе у кући жртвиног оца у насељу Карабушко поље. Осумњичени је у бекству и полиција трага за њим.
Грађански протест због тога су организовали НВО Покрет за развој Тузи и Центар за женска права.

Дјевојка пријавила насиље и пријетње, насилнику само прекршајна пријава

Организатори протеста траже од Управе полиције, МУП-а и потпредсједника Владе за безбједност, Дритана Абазовића, покретање хитне истраге о случају насиља над женама, које је завршило Шејлиним убиством, иако је насиље пријављивано полицији и правосуђу.
© Sputnik / Бобан НововићПротест у Тузима код Подгорице због убиства девојке
Протест у Тузима код Подгорице због убиства девојке - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Протест у Тузима код Подгорице због убиства девојке
„Протестом желимо да подржимо Шејлину породицу у потрази за правдом и да спријечимо да још живота буде изгубљено услед породичног насиља и насиља над женама“, наводе организатори.
Окупљени су на протесту носили слике Шејле Бакије, као и транспаренте на којима је, између осталог, писало „Овдје нема сигурности, ни кућа више није склониште“.
Директорица Сигурне женске куће Љиљана Раичевић рекла је да се кроз рад, већ 20 година суочавају са оваквим догађајима, макар једном годишње. Такве ствари ће се дешавати, каже Раичевић, док политика Тужилаштва не буде другачија.

Тужилац није узео све у обзир

„Тужилац није узео у обзир све што се раније дешавало. Да јесте, убица не би побјегао", казала је она.
Мустафа Пепић из Покрета за развој Тузи рекао је како су протестом хтјели да пошаљу поруку да породица Бакија није сама. Истакао је и да желе да направе притисак на институције како би радиле свој посао.
Директорица Центра за женска права Маја Раичевић навела је да „у институцијама сједе људи без емпатије“, те да организатори протеста хоће јасно утврђивање одговорности ко није радио свој посао.
„Хоћемо да знамо да жене које нам се обрате, могу да рачунају на заштиту. У овом тренутку изгледа да то није тако“; казала је она.
Истакла је да нико није процијенио ризик по живот убијене дјевојке и да се издају несувисла саопштења из Основног тужилаштва.
© Sputnik / Бобан НововићПротест у Тузима код Подгорице због убиства девојке
Протест у Тузима код Подгорице због убиства девојке - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Протест у Тузима код Подгорице због убиства девојке
Она је казала да јој није јасно да нико од надлежних није изашао са неком изјавом да ће у најскоријем року бити заказана сједница Владе на којој ће бити и потпредсједник Владе и координатор служби за безбједност, министар МУП, директор Управе полиције, вршилац дужности ВДТ, неко из Судског савјета и Врховног суда да кажу да ће овај случај бити помно анализиран и да се утврди да ли је у њему било пропуста:
„И ко је те пропусте направио“, наводи она.
Протест је трајао тачно 19 минута, колико је убијена Шејла Бакија имала година.

Тужилаштво: Немамо ингеренције да дјелујемо превентивно

Из Основног државног тужилаштва у Подгорица јуче је саопштено да тужилаштво нема ингеренције да превентивно делује, већ да гони починиоце кривичних дјела, а за конкретно пријављене пријетње наведено је да по закону потпадају под прекршајни одговорност.
Против Ђокаја је 26. августа поднијета прекршајна пријава због прекршаја из чл. 36 став 2 сходно Закону о заштити насиља у породици. Њега је пријавила бивша невјенчана супруга Шејла Бакија, и у пријави је навела да јој је пријетио смрћу.
Полиција сматра да је Ђокај испланирао убиство и за њим се још трага.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала