- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Рупе настале после земљотреса у Хрватској се шире, направљен нови план /видео/

© Фото : Youtube/Tomislav Rataj/PrintscreenРупе у земљи које су се отвориле после земљотреса у Хрватској код Петриње
Рупе у земљи које су се отвориле после земљотреса у Хрватској код Петриње - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Највећа рупа која се отворила у земљи после земљотреса у Хрватској у близини Петриње, и даље се шири иако је прогутала воћњаке и башту породице Боројевић. Хрватске власти сада су направиле нови план како се изборити са рупама.
„Хрватске воде“ су од земљотреса Банији уложиле око 13 милиона евра у разне пројекте. Неки су и завршени, а ради се на насипима и водоцрпилиштима. Ускоро почиње и затрпавање вртача, рупа које су се отвориле у земљи после потреса, а највише их има у Меченчанима, пише ХРТ.
Највећа рупа налази се у дворишту породице Боројевић и шири се и даље. Прогутала им је воћњаке и башту, али оптимизам им не недостаје. На питање недостаје ли му то што нема башту, Никола Боројевић у шали каже да супрузи недостаје, а њему не - јер има мање да коси.
Санација више од 130 вртача почиње за четири дана, нови је план „Хрватских вода“.
Зоран Ђуроковић, директор тог предузећа, казао је да ће се постављати геомрежа и геокомпозит у првом слоју, а након тога ће следити крупније и ситније фракције камена како би се на крају све то заједно прекрило земљом.
„Приоритет су оне вртаче које се налазе уз куће и прете безбедности и људима“, рекао је Томо Медвед, потпредседник Владе Хрватске и начелник штаба за санацију последица земљотреса.
Додао је да ће рупе свакако бити саниране пре зиме, а потом ће се проанализирати и видети којом динамиком ће се наставити даље санација.
У Хрватској Костајници на састанку се разговарало и о скорашњој изградњи насипа против поплаве и новом водоцрпилишту, а најављене су и прве конструкцијске санације, које се очекују у року од 20 дана. Од средине месеца почиње и изградња првих заменских породичних кућа уместо оних које су потпуно страдале у земљотресу.
Шта отапа земљу: Огромне рупе појављују се широм света
Рупа у земљи отворила се код Петриње после земљотреса - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Рупе у Петрињи прете да „прогутају“ куће /видео/
Земљотрес у Петрињи снимљен из ваздуха - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2021
Шире се рупе у тлу после земљотреса у Хрватској, терен ће се снимати и дроновима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала