Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Терористички напад на џамију у Кабулу, погинуло 12 људи

© AFP 2023 / HOSHANG HASHIMIПрипадници покрета Талибан и медицинско особље испред улаза у болницу чекају долазак жртава након експлозије у џамији у Кабулу
Припадници покрета Талибан и медицинско особље испред улаза у болницу чекају долазак жртава након експлозије у џамији у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2021
Пратите нас
Најмање 12 људи погинуло је у бомбашком нападу на улазу у џамију у Кабулу, а 32 је повређено, саопштила је телевизија „Ал Џазира“ позивајући се на извор у авганистанској безбедносној служби.
Бомба је циљала џамију где се одржавала меморијална служба за мајку портпарола талибана (терористичка организација забрањена у Русији) Забинулаха Муџахида и у којој су се сакупили талибански лидери, конкретно, представници министарства одбране.
Портпарол Министарства унутрашњих послова Кари Саид Хости саопштио је да су три особе притворене због оптужби за припрему и извршавање терористичког напада.
За сада нико није преузео одговорност.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану. Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала