- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Форбс“: Европи прети енергетска катастрофа, ни Русија је неће спасити

© REUTERS / Siphiwe SibekoДим из термоелектране у Јужној Африци
Дим из термоелектране у Јужној Африци - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Прелазак на еколошки чисте изворе енергије може Европу довести до енергетске катастрофе већ ове зиме, пише „Форбс“.
Према речима аутора чланка Дејвида Блекмона, рекордни раст цена гаса у свету може да испровоцира прелазак многих електрана на нафту или угаљ, што ће уједно и повећати цену ресурса. Ипак, у случају Европе ова варијанта је проблематична због преласка на зелену енергију. Многе земље су већином затвориле електране на угаљ и гас. Током прошле године то је довело до кризе, јер су због слабог ветра морали да се врате на ова горива.
Аналитичар наводи да је изненадна велика потражња изазвала скок цена гаса. Притом, Русија је ограничила извоз, што је још више утицало на његову цену. Европљани су се окренули угљу, мада ни ту није било неких великих могућности, наводи аналитичар консултантске групе „Вуд Макензи“ Наташа Тјурина и додаје да једино Русија има довољно залиха да би га продавала Европској унији.

„У случају да сва европска комунална предузећа пређу на угаљ то ће повећати потражњу коју Русија нема снаге да компензује у кратком року. Биће потребне испоруке из других држава, на пример из САД, али и тамо је иста ситуација“, рекла је она.

По речима аутора чланка, реч је о сличним проблемима због вођења исте политике одбацивања горива и преласка на обновљиве изворе енергије. Иако се данас у центру пажње налази Европа, криза постепено постаје глобална, додао је Блекмон.
Он је подвукао да у датој ситуацији не постоји начин за брзо решавање проблема због „бесмислених политичких одлука“. Како би се превазишле потешкоће биће потребно истих оних десет година колико је требало за прелазак на чисте изворе енергије. Експерт се такође позива на извештај аналитичара компанија „Вуд Макензи“ и „Рајстад енерџи“ који су проценили недостатак инвестиција у тражењу нових извора на стотине милијарди долара.
„То није нешто што може да се исправи преко ноћи“, подвукао је аутор.
Цена гаса у Европи расте од прошле године и обара рекорде. У августу цена гаса је била 500 долара за 1.000 кубних метара, а крајем септембра је достигла 1.200 долара. То се догађа без обзира на то што Русија испуњава све обавезе из уговора за снабдевање континента, чији се обим приближио историјском максимуму.
О томе да ли Европи прети енергетско сиромаштво у емисији Енергија Спутњика разговарали су стручњак за енергетику Јелица Путниковић и Жељко Марковић, лидер за енергију и ресурсе у компанији Дилојт Србија.
Седиште   ЕУ у  Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
РУСИЈА
„Богате земље плаше се мраза и беде“: У Европи нашли кривца за енергетску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала