- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фронтални напад на Србе и Србију: Додик о отказивању војне вежбе

© AFP 2023 / STR Војска БиХ
Војска БиХ - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је министар одбране у Савету министара БиХ Сифет Поџић једностраном одлуком да се одложи заједничка војна вежба Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи крајем недеље, починио кривично дело злоупотребе надлежности и овлашћења.
"Ово је фронтални напад на Србију и српски народ, његова права и његове интересе. Поџић није имао овлашћење Председништва и учинио је кривчно дело злоупотребе надлежности. На тај начин ће бити третирано ово питање. С друге стране, ово је чист акт мржње према српском народу и Србији као држави", рекао је Додик.
Додик је додао да је Поџић покушао да изманипулише јавност, вероватно, како је оценио, под политичким утицајем председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића и бошњачког члана Шефика Джаферовића, преноси РТРС.
Он је изјавио да је ово подстицај да РС повуче своју сагласност о формирању Оружаних снага БиХ, да врати војне надлежности у оквире РС и да приступи формирању Војске Републике Српске у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске.
"Жао ми је јер је очигледно да ће ово довести до додатног усложњавања комплетних односа на нивоу БиХ", оценио је Додик.
Министарство одбране Србије саопштило је раније да је данас отказана заједничка војна вежба оружаних снага Србије и БиХ, која је требало да се одржи на полигону "Мањача" у периоду од 9. до 16. октобра, а о чему је, како наводи, обавештено од стране Министарства одбране Босне и Херцеговине.
"Изражавамо жаљење због отказивања, с обзиром да смо више од шест месеци заједнички планирали извођење ове вежбе", наводи се у саопштењу Министарства одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала