- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хаос на пумпама у Британији открио много дубљу и опаснију кризу

© AP Photo / Joe GiddensЦистерне у Великој Британији
Цистерне у Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
О недостатку возача цистерни за транспорт нафте који је изазвао хаос у снабдевању горива у Великој Британији већ данима се говори, међутим, према подацима најновијег истраживања, криза на Острву много је дубља и комплекснија.
Недостатак радника у британском пољопривредном, транспортном и угоститељском сектору проширио се на готово све делове економије, вршећи озбиљан притисак на средња предузећа у Великој Британији, открило је ново истраживање.
Према истраживању које је у понедељак објавила рачуноводствена и саветодавна компанија са седиштем у Бриселу, више од четвртине од 500 испитаних компанија признало је да недостатак радника утиче на њихову способност да послују на нормалном нивоу.
У извештају се спомињу компаније које размишљају о смањењу производње и повећању цена, а спомињу се и компаније које планирају да повећају плате и уведу додатне погодности како би привукле нове запослене.
Око три четвртине анкетираних компанија навело је да је запосленима понудило боље плате, док је две трећине покушало да побољша радну атмосферу како би задржало људе. Шефови су рекли да су повећали плате у просеку за 11, односно 13 одсто за већ запослене, показују резултати истраживања.
У извештају се наводи да веће плате доводе до додатних трошкова у угоститељском сектору, који је већ погођен растућим трошковима хране, пића, снабдевања и комуналних услуга. Истраживање је такође упозорило на значајан удар на потрошаче због могућег раста цена у наредних шест месеци.
Позивајући се на истраживање, партнер БДО Ед Дван рекао је за „Гардијан“ да су Брегзит, питања глобалног ланца снабдевања и пандемија вируса корона створили олују за британска предузећа.
„Након што су се изборили са изазовима пандемије и надали се неком предаху, предузећа су се суочила са већим поремећајима, при чему су фирме из готово свих сектора пријавиле недостатак радника. Ово је доба преокрета и изазова са којима се суочавају средња предузећа Велике Британије, мотор британске економије, и указује на дуг пут пред нама“, рекао је Дван.
Он је то рекао након што су бензинске пумпе широм Британије остале без горива због недостатка возача теретних возила.
Британска влада ангажовала је војску и обећала издавање привремених виза по хитном поступку за возаче цистерни из других земаља.
Британски угоститељски сектор такође је погођен таласом недостатка особља - најмање једно од шест радних места тренутно је упражњено, показало је истраживање консултантске куће ЦГА и компаније „Форт“.
Британски војници - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
СВЕТ
Британска војска у борбеној опреми стигла у нафтну компанију, стотине страних возача добија визе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала