- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мистериозни напади на људе и псе на Аљасци

CC0 / Pixabay / Енкориџ, највећи град америчке савезне државе Аљаска
Енкориџ, највећи град америчке савезне државе Аљаска - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Власти америчке државе Аљаска истражују мистериозне нападе на људе и псе у граду Енкориџу, а главни осумњичени су насилне речне видре.
Три напада видри забележена су у септембру, а у једном је повређено дете, па су званичници Одсека за рибарство упозорили становнике Енкориџа да буду на опрезу у близини локалних река и језера.
Деветогодишњи Ајден Хернандез повређен је када га је напала видра док је са братом снимао те животиње на једном језерцету. Када га је једна видра појурила, он је пао, а друге су насрнуле на њега и изгребале га и изуједале, испричала је његова мајка Тифани Хернандез „Енкориџ дејли њузу“.
После тога, забележена су још два напада, која су се одиграла истог дана. У првом су видре напале пса, а онда ујеле његову власницу која је покушала да га одбрани. У другом, нападнут је један пас у близини језера.
Слични напади забележени су и 2019. године, када су видре насрнуле и повукле под воду два пса. Власник једног запливао је за њим и сам је био нападнут.
Иако се засигурно не зна колико насилних видри је умешано у нападе, биолог Дејвид Бетл из Одсека за рибарство, верује да је у питању само једна група.
„У све инциденте било је умешано између четири и пет видри. Имајући у виду реткост оваквог понашања код њих и чињеницу да је први напад у Енкориџу пријављен 2019. године, а онда су се напади понављали, веома је вероватно да се ради о једној групи која је већ дуже време заједно или се повремено окупља“, рекао је Бетл „Лајвсајенсу“.
Он објашњава да су напади видри на псе вероватно одбрамбена реакција због страха. Међутим, како додаје, већина видри не показује јачу реакцију према псима или људима, напротив, веома су радознале, али не и агресивне животиње, па је овакве нападе тешко објаснити.
„Могуће је да су учествовале у неком инциденту који је укључивао псе, па су научиле да од њих морају да се бране, али је то немогуће дефинитивно закључити“, каже Бетл.
CC0 / pixabay / Видре су познате као радознале, али не и као агресивне животиње
Видре - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Видре су познате као радознале, али не и као агресивне животиње
Према анализама Океанографског друштва САД, од 1875. до 2011. године забележено је 39 напада видри широм САД. Од тога, 15 се догодило на Флориди, а у 24 случаја напада било је у питању беснило.
Видре најчешће људима могу да нанесу само лакше повреде, али је забележен и посебно тежак случај 2018. године, када је жена (77) са Флориде због повреда које су јој нанеле видре завршила са чак 200 шавова на телу.
Видра - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Мислило се да је изумрла: Џиновска видра изненадила научнике /видео/
Видра и кит убица: Ко је победио - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2020
Видра и кит убица: Ко је победио /видео/
Видра - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2020
Због короне Шпанци морају да усмрте 93.000 видри
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала