Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обновљен споменик црвеноармејцима у Новом Бечеју /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОткривање спомен-плоче црвеноармејцима у Новом Бечеју
Откривање спомен-плоче црвеноармејцима у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Уочи обележавања 77. годишњице ослобођења Новог Бечеја у Другом светском рату, на спомен-обележју подигнутом у част палих бораца Црвене армије на Тиском кеју, постављене су плоче са именима страдалих војника, чиме је споменик након 70 година враћен у оригинално стање.
Цвеће на споменик су положили представници амбасаде Русије и Белорусије, као и представници општине Нови Бечеј, удружења „Волошин“ и удружења „Официри Русије“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОбновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју
Обновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Обновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју
Монументални споменик од црног мермера, подигнут 1946. године, посвећен је двадесет четворици црвеноармејаца који су животе изгубили на прелазу реке Тисе током ослобађања овог средњебанатског места у Другом светском рату.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОткривање спомен-плоче црвеноармејцима у Новом Бечеју
Откривање спомен-плоче црвеноармејцима у Новом Бечеју - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Откривање спомен-плоче црвеноармејцима у Новом Бечеју
Идеја да се споменик врати у оригинално стање, према речима Жељка Перића, председника Друштва српско-руског пријатељства „Волошин“, постоји дуги низ година, али се до прошле године није могла спровести у дело. Међутим, доласком ћерке и унуке једног од погинулих црвеноармејаца, жеља становника Новог Бечеја да на неки начин исправе неправду према погинулим борцима Совјетског Савеза је незаустављиво кренула пут остварења.
„Доласком ћерке и унуке капетана Педајева чији су посмртни остаци сахрањени овде, ова идеја почела је да се остварује. При првом нашем сусрету, видевши фотографију спомен обележја насталу непосредно након његовог подизања, питале су ме како се може вратити у оригинално стање”, објашњава Перић.
Војном изасланику Министарства одбране Руске Федерације у Србији, пуковнику Владимиру Бикову је поверен задатак да се та идеја спроведе у дело. Уз сагласност општине Нови Бечеј и одобрење Завода за заштиту споменика, кренуло се у реализацију.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОбновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју
Обновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју  - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Обновљен споменик Црвеноармејцима у Новом Бечеју
Према речима председника Друштва српско-руског пријатељства „Волошин”, спровођење у дело замисли о враћању табле са именима погинулих црвеноармејаца је дало крила неким новим иницијативама које ће ово друштво покренути, од којих је једна да се парк, у коме се споменик налази, назове по пуковнику Ананију Јосифовичу Волошину који је погинуо приликом форсирања реке Тисе при ослобађању Новог Бечеја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала