- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Почело пуњење „Северног тока 2“

© Фото : Maxim ShemetovЛого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску
Лого гасовода Северни ток 2 на цеви направљеној у постројењу за ваљање цеви у Чељабинску - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Компанија „Норд стрим АГ“ почела је да пуни гасом први крак гасовода „Северни ток 2“.
„Од 4. октобра крак ће се постепено пунити гасом како би се достигли запремина и притисак потребни за даља техничка испитивања. Раније су обављени радови на праћењу целовитости гасовода, укључујући унутрашњи преглед цеви помоћу посебних дијагностичких уређаја (тзв. ‘паметних’ клипова), као и спољна визуелна и инструментална провера“, наводи се у саопштењу „Норд стрима 2“ (припада „Гаспрому“).
„‘Норд стрим 2’ ће додатно саопштити о следећим техничким корацима“, наглашава оператор.
„Гасовод је изграђен и прошао је независну сертификацију у складу са важећим техничким и индустријским стандардима како би се обезбедио његов поуздан и безбедан рад. Пуштање у рад другог крака се наставља“, додаје се у саопштењу.
Данска енергетска агенција објавила је у понедељак да је „Норд стрим 2 АГ“ испунио све услове за пуштање гасовода у рад. Агенција је издала грађевинску дозволу „Норд стриму 2“ 30. октобра 2019. године, а оперативну дозволу 1. октобра 2020. године.
„Северни ток 2“ предвиђа изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од руске обале преко Балтичког мора до Немачке. Пројекат реализује оператор „Норд стрим 2 АГ“ са јединим акционаром – „Гаспромом“. Финансијски партнери су европске фирме „Ројал дач шел“, „ОМВ“, „Анжи“, „Унипер“ и „Винтершал“.
Компанија „Гаспром“ је у септембру саопштила да је изградња гасовода „Северни ток 2“ завршена.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
РУСИЈА
Русија: „Северни ток 2“ је немогуће зауставити, гас ускоро стиже у Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала