- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Тек треба да се увиде размере војних злочина САД у Авганистану

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Returning to baseВојници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Америка и њени савезници „имају добре шансе“ да ублаже последице свог присуства у Авганистану тако што ће на себе преузети главни део трошкова за обнову земље и хуманитарну помоћ, изјавио је специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов за Спутњик.
Према његовим речима, тек треба да се увиде размере војних злочина САД и западне коалиције у Авганистану.

„Несумњиво су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници одговорни за дешавања у Авганистану у последње две деценије. Тек треба да се увиде размере војних злочина почињених у том периоду и да се донесу одређени закључци“, рекао је Кабулов.

Како је додао, Москва сматра да је „признање Пентагона да су направили грешку ваздушним нападом у Кабулу 29. августа и званична извињења породици погинулих цивила корак у правом смеру“.
Русија не искључује могућност да у догледној будућности иницира седницу Савета безбедности УН на којој би западна коалиција на челу са САД морала да поднесе извештај о акцијама у Авганистану.
„За све време боравка западне коалиције у Авганистану нисмо чули ниједан садржајан и свеобухватан извештај о спровођењу мандата који је Савет безбедности дао Међународним безбедносним снагама и мисији 'Одлучна подршка'“, прецизирао је Кабулов.
Према његовим речима, у овој фази је прерано да се покрене питање о искључивању покрета „Талибан“ (организација забрањена у Русији) са међународних санкционих листа, али Москва не искључује могућност да санкције СБ УН против талибана у будућности буду ревидиране.
Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
РУСИЈА
Русија: Американци талибанима „поклонили“ наоружање у вредности од 85 милијарди долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала