- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Све траженији енергент у Србији поскупео 20 одсто, а скоро нигде га нема

CC0 / Рixabay / Пелет
Пелет - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Широм Србије влада несташица пелета, а осим тога, овај све траженији енергент, као и огревно дрво, поскупео је за 15 до 20 одсто у односу на прошлу сезону.
У малопродаји цена пелета се углавном креће од 24.000 до 28.000 динара за тону, у зависности од врсте и квалитета. Кубни метар сечених дрва кошта од 7.000 до 7.200, а исцепаних од 7.500 до 7.800 динара, пишу Новости.
Велика је потражња за пелетом, јер су многи грађани прешли на овај енергент и сада су незадовољни што не могу да га купе. У домаћим фабрикама га нема довољно, произвођачи кажу да су све количине продали. Поједина стоваришта су обезбедила залихе, али већина, која има сукцесивне набавке, сад муку мучи да до њега дође. Најгора ситуација је на југу Србије, где од пролетос недостаје овог енергента.
"Пелет је у набавци прошле сезоне коштао 160, а сада га нема испод 200 евра“, каже Тања Апрцовић из једног београдског складишта.
"Ми имамо још залиха, али све нове набавке и овог енергента, као и огревног дрва су више за око 20 одсто“, додаје она.
На другом стоваришту у Београду кажу да произвођачи поскупљење објашњавају скоком цена сировина.
"Они се жале да је поскупело огревно дрво, струја чак 100 одсто, као и ПВЦ фолија", објашњава Саша Петровић са тог стоваришта.
Са стоваришта у Нишу Иван Милосављевић истиче да је у том граду потпуни хаос због несташице пелета, али да очекују да ће се ситуација ускоро нормализовати.
"Велика је потражња, много је људи прешло на овај енергент“, наводи Милосављевић.
"На југу Србије је несташица пелета кренула од летос. У домаћој фабрици, у којој га ми набављамо, кажу да је то зато што су велике количине извезли. Тај огрев је поскупео око 15 одсто“, објашњава он.
На стоваришту у Београду објашњавају да су због ситуације принуђени да набављају скупљи пелет из Украјине, који потрошачи избегавају да купе.
"У домаћим фабрикама које производе овај енергент рекли су нам да су све количине унапред продали“, каже Весна Ђурић са тог стоваришта.
"Поједини произвођачи кажу да га неће имати до краја године, док неки најављују да ће га имати крајем октобра“, упозорава она.
Тај из Украјине, који смо, како наводи, принуђени да набављамо, најскупљи је.
И на новосадским стовариштима, за пелет који се прошле сезоне продавао за 25.000, сада потрошачи треба да издвоје 27.000 динара.

Исто и са брикетима

Скок цене огревног дрвета није утицао само на поскупљење пелета, већ и брикета. Уз то, ни овог огрева нема у довољним количинама.
"Брикет се лошије продаје од пелета, али ни њега сада нема“, наводи Весна Ђурић са једног београдског стоваришта.
"Произвођачи су најавили да ће нова испорука храстовог бити скупља за 20 одсто“, казала је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала