Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Свечано отворен сквер Милене и Гаге у Београду

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICОтварање Сквера Милене и Гаге
Отварање Сквера Милене и Гаге - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Сквер Милене и Гаге, посвећен легендарном глумачком пару Милени Дравић (1940-2018) и Драгану Николићу (1943-2016), свечано је вечерас отворен на углу улица Милешевске и Цара Николаја у Београду.
Сквер су званично отворили глумци оближњег Београдског драмског позоришта (БДП) Наташа Марковић и Милорад Мики Дамјановић, који су водили пригодни програм, у оквиру ког је Биг бенд Радио-телевизије Србије изводио филмске нумере.
Бројни грађани испунили су нови сквер где су на видео биму могли да виде одломке из популарног телевизијског серијала “Образ уз образ”, ког су својевремено водили Дравић и Николић.
После свечаности, заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је новинарима да су Дравић и Николић заслужили да њихов сквер отворе колеге из БДП-а, као и Биг бенд РТС-а, тамо "где су стварали своју каријеру и направили свој велико име".
"Ми смо као град урадили овај трг и ово је будућа сцена за различита културна дешавања, књижевне вечери, концерте и друго. Ово је начин како можемо да освајамо нове просторе и уређујемо наш град, да постане заиста модеран европски град", рекао је Весић.
Према његовим речима, проглашење Сквера Милене и Гаге је један од начина да се сећамо "дивних људи који су стварали нашу културу... који су задужили Београд", пренео је Танјуг.
Секретар за културу Града Београда Иван Карл истакао је да су се вечерас грађани свих генерација сами спонтано окупили "и сви су подједнако добро реаговали" на отварање Сквера Милене и Гаге.
© Tanjug / JADRANKA ILICОтварање Сквера Милене и Гаге
Отварање Сквера Милене и Гаге - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Отварање Сквера Милене и Гаге
"Ово је нама путоказ за неке друге просторе у граду, јер има још имена из наше културе која заслужују овако обележје у Београду. Верујем да ћемо у годинама које су пред нама имати нова отварања оваквих места", рекао је Карл.
Он је нагласио да се Биг бенд РТС-а вечерас избором музике, међу којом је била и тема серије "Грлом у јагоде" и друге нумере, одужио и композитору Зорану Симјановићу (1946-2021).
"Налазимо адекватан начин да се одужимо великанима који су задужили град и који су својом уметношћу проносили овај град широм Европе и света, а Николић и Дравић су то чинили током читавих својих каријера", нагласио је Карл.
Председник општине Врачар Милан Недељковић најавио је да ће овде на дан општине 14. октобра бити постављена и скулптура посвећена Дравић и Николићу, чиме ће бити "на достојанствен начин забележен њихов живот на Врачару".
Глумац Светислав Буле Гонцић је рекао новинарима да је сквер "нешто најлепше што се на (Црвеном) крсту и у Београду могло да се догоди".
"Њихов дух ће стално да буде присутан. Мислим да ћемо их се заувек сећати, јер су уткани у наше одрастање и наше животе. ''Образ уз образ'' је стварно била јединствена емисија зато што су њих двоје били то што јесу", рекао је Гонцић.
Он је изразио наду да ће на заоставштини Дравић и Николића порасти нека нова деца и настати нова естетика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала