Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Сви ћемо да се заразимо“

© Sputnik / Лола ЂорђевићДр Бранислав Тиодоровић
Др Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић казао је да Кризни штаб има јасну стратегију када је реч о епидемиолошкој ситуацији у Србији.
„У овом тренутку излазна стратегија је врло јасна. У року од 10 до 15 дана вакцинисати 20 до 25 одсто оних који нису вакцинисани. Ако сада имамо 53 одсто вакцинисаних, онај остатак су невакцинисани, а ту се одржава вирус. Не само што се сој одржава него долази до промена и до стварања нових могућности за сојеве“, каже Тиодоровић.

„Ако бисмо то урадили, могли бисмо да стабилизујемо ситуацију, објашњава професор и додаје да је потребно ригорозно спроводити и контролисати постојеће мере, а то су мере које су све време на снази. Ако то не урадимо, други сценарио није нимало повољан", додао је члан Кризног штаба за Блиц.

Он је објаснио да ћемо сви да будемо заражени.
„Други, неповољнији сценарио је природни процес. Вирус ће све заразити, сви ћемо бити заражени, али они који су вакцинисани ће бити заштићени. Нажалост, то се не односи на старије, јер код старијих хроничних, тешких болесника, не може се достићи толико висок ниво заштите и они су зато у опасности. А њих заражавају млади. Зато апелујемо, људи вакцинишите се. Ако то не урадимо, природни процес ће направити пометњу, вирус ће наставити да се одржава код младих, а старији ће се заражавати“, објашњава професор Тиодоровић.
Како је професор раније данас рекао, стручни део Кризног штаба ће предложити примену неких мера које су „непопуларне", као што је ограничавање радног времена макар на десетак дана, смањивање дозвољеног броја окупљених људи на мањи број од 500, али и обавезну вакцинацију појединих група људи као што су здравствени радници.
Осим тога, залагаће се за обавезан здравствени сертификат.
„Нисам сигуран да ћемо се око тога договорити. Сертификат је добио политичку димензију“, истакао је он.
Седница Кризног штаба - Sputnik Србија, 1920, 02.10.2021
ДРУШТВО
Ана Брнабић: Кризни штаб следеће недеље - стратегија је вакцинација, не верујем у рестриктивне мере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала