Високи савет судства о протесту адвоката: Злоупотреба говора вулгарним транспарентима и скандирањем

CC BY 2.0 / Wikipedia/George Groutas / Врховни касациони суд Србије
Врховни касациони суд Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Високи савет судства (ВСС)поново је негодовао због "континуиране кампање непримереног утицаја на правосуђе", која је, тврде, почела након допуне правног става Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде банкарских кредита.
У саопштењу достављеном медијима ВСС оцењује да су периодични улични протести које организују "неформалне групе у оквиру адвокатуре", праћени вулгарним транспарентима и скандирањем, обиласцима судских зграда и њиховим коришћењем као бинама за јавне наступе, пример злоупотребе слободе говора и јавног окупљања и покушај нелегитимног утицаја на судске поступке, за чије су исходе непосредно заинтересовани.
"Судије Грађанског одељења Врховног касационог суда изложене су јавном омаловажавању због израженог мишљења у обављању судијске функције, чиме се наставља покушај подривања ауторитета и независности судства као једне од грана власти", наводи ВСС.
У саопштењу се истиче да је на правосуђу задатак да пред оваквим непримереним притисцима буде једнако постојано као и пред политичким, медијским и сваким другим са којима може да се суочи у свом раду. У том контексту је ВСС позвао адвокатске коморе да реагују.
Иначе, нови састав Управног одбора Адвокатске коморе Србије вечерас треба да одржи седницу поводом заузимања става у вези са спорним правним ставом Врховног касационог суда од 16. септембра, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала