- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији: „Циркон“ је озбиљна претња за америчке бродове

© Фото : Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање хиперсоничне ракете "Циркон" са фрегате "Адмирал Горшков" у Белом мору
Лансирање хиперсоничне ракете Циркон са фрегате Адмирал Горшков у Белом мору - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Тестирање руске хиперсоничне ракете „Циркон“ са нуклеарне подморнице „Северодвинск“ представља озбиљну претњу америчкој флоти, пише амерички војни лист „Милитари воч“.
Према речима аутора чланка, „Циркон“ представља јединствену ракету у свету. Она има већу могућност маневрисања и може да развије брзину око девет маха.

„Западне морнарице се као и до сада ослањају на модернизоване варијанте подзвучних ракета веома кратког домета, као што су ‘Харпун’ (Harpoon) и ‘Егзосет’ (Exocet), које су коришћене у периоду Хладног рата. ‘Циркон’ има много више предности него њен претходник, ракета ‘Калибар’, која је својевремено била јединствена у односу на западне ракете“, објашњава аутор.

Постављањем ракете „Циркон“ на подморнице „мењају се правила игре“ приликом сукоба са противником. Циљ ће моћи да погоде са веће дистанце, чиме ће порасти и шансе да избегну ПВО системе. Подморница класе „Јасењ“ може да понесе 32-40 хиперзвучних ракета које, захваљујући брзини, могу да униште велике бродове једним ударом.
Руска морнарица је 4. октобра први пут тестирала хиперсоничну ракету „Циркон“ са нуклеарне подморнице „Северодвинск“ са дубине од 40 метара. Гађан је замишљени циљ у Баренцовом мору.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Максимална брзина је око 2,65 километра у секунди на висини од 20 километра или више од 10.000 километара на сат. Максимални домет ракете је 1.000 километара.
План је да се ракетама „Циркон“ наоружају фрегате пројекта 22350, најновије вишенаменске подморнице пројекта 885М „Јасењ-М“, као и крстарица која се тренутно модернизују „Адмирал Нахимов“ и подморница „Иркутск“, која ће бити модернизована до нивоа 949АМ.
Ловац-пресретач МиГ-31К са хиперзвучном ракетом „кинџал“ на ваздушној паради поводом Дана победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Руска војска јача за ракете "Кинџал" и "Циркон"
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала