- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски експерт: Да ли се Бугарској спрема „епоха Радева“?

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Ситуација са председничким изборима у Бугарској се јако променила ових дана, пише бугарски портал „Медиапул“. Кандидатуре су објавили и ректор Софијског универзитета „Климент Охридски“ Атанас Герџиков и председник Врховног касационог суда Лозан Панов.
До тада се на сцени није појавио нико ко би могао озбиљно да конкурише актуелном председнику Румену Радеву, који је још у фебруару објавио да намерава да се кандидује.
Подсетимо, основни опонент председнику Бугарске је партија бившег премијера Бојка Борисова ГЕРБ,а конфронтације између Радева и Бојкова се не стишавају.
Бивши премијер окривљује председника да он државу води у хаос, а Радев је неколико пута позивао Борисова да „престане да се крије иза своје партије“ и да учествује на изборима. Ипак, ГЕРБ није кандидовао свог представника, већ је подржао кандидатуру ректора Софијског универзитета Атанаса Герџикова. Друга јака партија која би могла да се супротстави Радеву, према мишљењу новинара, је коалиција „Демократска Бугарска“. Они немају свог кандидата, већ су подржали Лозана Панова.
Када се сазнало за номинације Герџикова и Панова постало је јасно да ће председничка трка бити озбиљна, пише „Медиапул“.
Према речима извршног директора бугарског одељења агенције „Галуп интернешнал“ Симеона Пирванова сва три кандидата су достојна номинације на место председника, мада, Герџиков и Панов нису много познати бирачима. Он је навео да је избор ГЕРБ-а да подржи ректора био неочекиван, с обзиром да је Борисов познат као „човек из народа“.
„Сада је управо то постало његова Ахилова пета на антивладиним протестима 2020. године. И одједном су управо они ти који кандидују представника интелигенције“, изјавио је Пирванов.
Он је навео да је партија ГЕРБ донела такву одлуку, јер се налазила у принудној изолацији. После парламентарних избора 4. априла, без обзира на победу ГЕРБ-а, ни једна партија није желела да ступи са њом у преговоре и да формира владу.

„Сада видимо да у условима изолације ГЕРБ мора да смишља лукава решења и да подржи Гарџикова“, приметио је Пирванов.

Социолог је коментарисао и одлуку „Демократске Бугарске“ да подржи Панова. Пирванов сматра да демократа коалиција захваљујући одлуци да подржи Панова у сваком случају неће бити на губитку.
„То је тако, јер то није њихов кандидат и вероватно неубедљив резултат нико неће њима приписати“, изјавио је Пирванов.
Он очекује велику излазност на предстојећим изборима.

„Избори ће показати да ли заиста прелазимо на епоху Радева у политици Бугарске. Борисов одлази. Наравно, могуће је да ће га позвати на бис, али Борисов све више изазива осмехе, а не поштовање (поновљени парламентарни избори ће се одржати паралелно са председничким и према последњим анкетама ГЕРБ може да се врати на прво место). После 10-12 година управљања другачије и не може бити, не схватам зашто је толико изненађен. Међутим, питање је колико ће се јаким показати Радев. По свему судећи, управо се у њега полажу нове наде“, изјавио је социолог.

Подсетимо, на претходним изборима 2016. године Радев је победио кандидаткињу партије ГЕРБ Цецку Цачеву, освојио је 59,37 одсто гласова, а она 36.16 одсто гласова после другог круга избора.
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
РЕГИОН
Радев улази у трку за други председнички мандат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала