- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фронтални атак Сарајева на Републику Српску: Нови удар са Мањаче

© Фото : Wikipedia/Јавно власништвоОружане снаге Босне и Херцеговине
Оружане снаге Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Отказивање војне вежбе на Мањачи чиме је министар одбране у Савету министара БиХ почино кривично дело злоупотребе надлежности и овлашћења још један је у низу атака на српски народ. Упркос настојањима Бошњака, Војска Србије ће доћи у Босну и Херцеговину, тврде саговорници Спутњика
Одлагање заједничке вежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на полигону Мањача додатно је дестабилизовало ионако дубоко подељену и политичким потресима пољуљану Босну.
Једнострану одлуку министра одбране Сифета Поџића о отказивању војне вежбе, члан Председништва БиХ Милорад Додик окатегорисао је као чист атак мржње према српском народу и Србији. Нешто касније и председавајући Већа министара Зоран Тегелтија упутио је захтев о смени Сифета Поџића у Парламентарну скупштину Босне и Херцеговине. Из кабинета Тегелтије сопштено је да је одлука донета након што је министар Поџић прекршио Закон о одбрани БиХ у начину рада и одлучивања и једностраним потезима, те нарушио владавину права и унутрашње поверење, те дипломатске односе и инострану сарадњу.
Да отказивање заједничке војне вежбе на Мањачи представља фронтални напад на Србију, српски народ, његова права и интересе, сагласни су саговорници Спутњика. Индикативно је, указују, што је овај антиуставни и противзаконити чин само још једна коцкица у мозаику који непогрешиво сведочи како о бошњачким намерама тако и односу међународне заједнице према њима.

Ситуација се усложњава

Реч је, сматра Радован Ковачевић, саветник српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и портпарол СНДС-а, о најдиректнијој могућој злоупотреби институција од стране бошњачких представника у власти на нивоу државне заједнице Босне и Херцеговине.
„Министарство одбране у Савету министара Босне и Херцеговине једино је министарство које има два заменика. Уколико је министар Бошњак онда заменици морају да буду из реда српског и хрватског конститутивног народа и ниједну одлуку министар не може да донесе без сагласности друга два заменика у министарству. Поџић је у потпуности то изигнорисао, као и одлуку Председништва. Да ли је могуће замислити да председник Србије који је уједно и врховни командант донесе одлуку о војној вежби, па да министар одбране, без икакве сагласности са председником откаже вежбу. Све оно што би у свакој другој земљи било незамисливо, у Босни и Херцеговини може да се деси, између осталог и зато што је усмерено против Срба, против Републике Српске и против Републике Србије“, истиче Ковачевић.
Коментаришући изјаву Милорада Додика да ће ово довести до додатног усложњавања комплетних односа на нивоу БиХ, Ковачевић каже несумњиво да хоће али и да ће Српска употребити сва политичка и правна средства како би остварила своја права.
„Додик је успео да излобира да и друга два члана Председништва гласају за то да се први пут одржи војна вежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије. Ми нећемо одустати. Војска Србије ће доћи у Босну и Херцеговину, истиче Ковачевић.
И други саветник српског члана Председништва БиХ Милан Тегелтија у разговору за Спутњик указује на то да су оваквом одлуком узурпирана овлашћења Председништва као врховног команданта Оружаних снага које је дало одобрење за ову вежбу и које је вежбу заказало.
„Потпуно је јасно да је министар одбране Босне и Херцеговине мимо законских процедура и мимо своје надлежности отказао вежбе називајућу то одлагањем, а уз образложење да тако нешто диктирају епидемиолошки услови. Министар који је у хијерархији далеко испод Председништва отказао је војну вежбу, што је незамисливо“, истиче Тегелтија и додаје да је реч о још једном атаку на РС.

Са Војском САД може, али са Војском Србије не

Тегелтија подсећа да је истовремено са одлуком о одржавању војних вежби тзв Оружаних снага БиХ са Војском САД донета и одлука о одржавању војних вежби са Војском Србије. Услов за одржавање прве вежбе била је ова друга. То је био пакет, али су они из пакета, указује наш саговорник, издвојили део који њима одговара, а овај други ставили ад акта.
„Одлука Председништва о одржавању војних вежби важи до краја године. Отуда ово одлагање значи отказивање“.
Саговорници Спутњика подсећају да је у веома кратком периоду донето више одлука које су листом усмерене против српског народа. Прво је, каже Ковачевић, Валентин Инцко као одлазећи високи представник наметнуо закон о кажњавању негирања геноцида,уследило је незаконито именовање новог високог представника, а затим и одлука Уставног суда да све шуме у РС не припадају Републици Српкој.
„Ако овом одлагању војне вежбе са Војском Србије додамо одлазак и незаконито учешће Комшића на недавној седници Генералне скупштине УН видимо на који начин се ствари дешавају, да неко из међународне заједнице гледа кроз прсте бошњачким представницима који раде све што могу и што је на штету друга два конститутивна народа“, закључује Ковачевић.
На питање какве правне инструменте има Република Српска којима може да утиче на ово најновије али и сва остала кршења закона Тегелтија каже да сама БиХ нема адекватан механизам заштите.
„Ти механизми нису успостављени јер се приликом конструкције Дејтонског мировног споразума кренуло од бона фидес намера, идеје да ће сви учесници поштовати споразум. Постоје одређене могућности које се тренутно разматрају, али извесно је да ће ова одлука министра одбране изазвати огромне последице“.

Први корак редефинисање споразума о формирању Оружаних снага БиХ

О томе колико је одлука министра одбране да откаже војне вежбе на Мањачи подстицај да РС повуче своју сагласност о формирању Оружаних снага БиХ, и формира Војску Републике Српске професор Невен Врањеш каже да би први корак требало да иде у правцу редефинисања споразума о формирању Војске БиХ.
„ Војска РС би требало да има другачији положај у оквиру Оружаних снага и известан степен самосталности. Тако бисмо минимум међународних циљева могли да испуњавамо кроз Оружане снаге БиХ. Реформским документима није ни било предвиђено да то буде мешавина до најнижег нивоа одељења, већ једна заједничка оперативна команда, и то бригадни систем. Потоњим притисцима дошло се до измешаних одељења. Ако је немогуће раздружити се са њима, била би значајна реформа како би се јасно формулисала наша компонента у оквиру тих Оружаних снага која би онда могла да улази у партнерске односе и буде концентрисана на наше циљеве“, каже Врањеш.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала