- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како би изгледао нестанак друштвених мрежа: Крај духовног ропства и почетак наркоманске кризе

CC0 / / Зависност од друштвених мрежа
Зависност од друштвених мрежа - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Уколико бисмо дуже време остали без интернета, симболички би то био крај својеврсног духовног ропства али би велики број људи у прво време проживљавао апстиненцијалне кризе кроз какве пролазе наркомани и алкохоличари, сматра клинички психолог Александра Јанковић.
Прекид рада појединих друштвених мрежа у понедељак психолошки је био драматичан и изгледало је као да је многим корисницима просто одузео део живота, оцењује Јанковићева.
Подсећамо, Фејсбук и друге платформе те компаније – Инстаграм, Месинџер и Вотсап, биле су недоступне скоро шест сати у неким деловима света.
Међутим. без обзира на психолошку кризу зависника од мрежа, Јанковићева сматра да би они сами повремено требало да себи уведу „пад интернета“, односно да одреде себи неколико сати дневно које би проводили без мрежа и виртуелне комуникације, „јер је ово стварно постало ропство“.
„Ово је буквално својеврсно духовно ропство где је ваша слобода ускраћена тиме што сте је предали у руке нечему или некоме“, оцењује Јанковићева.

Крај дигиталног ропства – почетак апстиненцијалне кризе

Међутим, велики број људи такав хипотетички сценарио не би дочекао уз песму и игру славећи ослобађање од дигиталног ропства. Прво би уследила апстиненцијална криза која би за многе људе била неподношљива зато што су навикли да своје време структуришу тако што су на некој од мрежа или на интернету, истиче Јанковићева.
„За почетак, људи би били прилично усплахирени и можда би тада морали да потраже неког ко је такође зависник и ко се налази у апстиненцијалној кризи да размене искуства и да се једно другом пожале. То би за почетак било јако добро. Било би добро да се коначно комуницира уживо“, каже саговорница Спутњика.
Она сматра да је прилично мала вероватноћа да останемо дуже време без мрежа или интернета и додаје да је проблем дигиталног света што је слобода дефинисана на сасвим други начин, односно као „слобода за грех и погрешно, а не слобода од греха или лошег“.

Зависност од интернета као зависност од алкохола и дрога

Велики број зависника од разних супстанци тврди да је то њихова слобода и њихов избор, да дроге и алкохол узимају зато што су тада креативни, занимљивији и другима и себи самима, а то важи и за зависнике од интернета, наглашава Јанковићева.
„Можда не би требало сећи ствари тако радикално али било би добро, баш због поновног освајања слободе коју смо изгубили присуством на мрежама, да направимо лични напор или експеримент да неко време својевољно не будемо на мрежама и мало се одмарамо“, каже она.
Према њеним речима, број зависника од интернета стално се повећава, а та зависност више не погађа само млађу популацију, већ и све већи број „времешнијих људи“. Зависност од виртуелне реалности им помаже да превазиђу ову реалност у којој живе и у којој постоји обиље проблема.

Млади — зависници контролисане комуникације

Млади људи данас су скоро заборавили како се комуницира без телефона и све више свој живот у великом делу конципирају тако да у њему преовлађују виртуелни контакти и комуникација уз све могуће опасности, наводи Јанковићева и као пример наводи велики број жртава разних изазова на Тик току. Међутим, друштвене мреже су постале њихов свет у коме се добро сналазе.

„Овде је комуникација контролисана, а они имају утисак да не може ништа посебно да их повреди, јер ништа лакше: кад вам се неко не свиђа, можете да му напишете свашта или једноставно да га блокирате. Е сад, у животу је нешто теже блокирати или избрисати оне људе који вам се не допадају или кажу нешто друго од оног што ви мислите, тако да је то сада на забрињавајућем нивоу, поготово што ситуација никако не иде наруку онима који сматрају да би било боље да комуницирају уживо“, закључила је Јанковићева.

Иконице апликација Фејсбук и Вотсап - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
ДРУШТВО
Мистерија пада Фејсбука — у игри неколико верзија зашто је пукао систем
Фејсбук лого - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто је пао Фејсбук - грешка или саботажа инсајдера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала