- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављено ко су добитници Нобелове награде за физику

© AP Photo / Pontus LundahlДобитници Нобелове награде за физику 2021.
Добитници Нобелове награде за физику 2021. - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Научници Сјукуро Манабе, Клаус Хаселман и Ђорђо Париси добитницу су Нобелове награде за физику за 2021. годину због револуционарног доприноса разумевању сложених физичких система, саопштио је Нобелов комитет за доделу награда.
Манабе и Хаселман су награђени за рад у области „физичког моделовања Земљине климе, квантификовања променљивости и поузданог предвиђања глобалног загревања“.
Другу половину награде добио је Париси за „откриће међуодноса поремећаја и флуктуација у физичким системима од атомских до планетарних размера“.
Престижна награда се састоји од доделе златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна (преко 1,14 милиона долара).
Новчани износ награде потиче од завештања које је оставио творац награде, шведски проналазач Алфред Нобел, који је умро 1895. године.
У понедељак је Нобелов комитет доделио награду за достигнућа у психологији или медицини Американцима Дејвиду Џулијусу и Ардему Патапутијану за њихова открића о томе како људско тело перципира температуру и додир. Наредних дана биће додељене и награде за изванредан рад у областима хемије, књижевности, мира и економије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала