- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сенатори траже од Бајдена: Протерајте 300 руских дипломата ако Москва не испоштује принцип паритета

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол у Вашингтону
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Више утицајних америчких сенатора упутило је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у којем од њега захтевају да протера из земље 300 руских дипломата уколико руске власти не пристану на повећање броја чланова особља америчке амбасаде у Москви.
Писмо је објављено на веб-сајту сенатора из редова републиканаца Марка Рубија.

„Русија је дужна да изда довољно виза како би се приближила паритету између броја америчких дипломата који раде у Русији и броја руских дипломата који раде у Америци. Ако такве мере не буду предузете, позивамо вас да почнете са протеривањем руских дипломата како би се дипломатско присуство Америке у Русији ускладило с паритетом“, наводе сенатори.

У писму се наводи и да се на читавој територији САД налази 400 руских дипломата, при чему је њихово присуство ограничено на сто. Сенатори сматрају да је то недопустиво и позвали су шефа државе да обезбеде кадрове за америчку амбасаду у главном граду Русије и подршку која им је потребна.
Поред Рубија, међу потписницима писма су и Марк Ворнер (демократа из Вирџиније), Џим Риш (републиканац из Ајдаха) и Роберт Менендес (демократа из савезне државе Њу Џерзи).

Шта кажу у Москви

Огласило се и руско Министарство спољних послова:
„Нећемо чак ни подсећати да у Вашингтону нема толико руских дипломата. Или конгресмени који се не разумеју у међународне односе под тим подразумевају и запослене у представништву УН?“, наводе у Министарству.
Како истичу, овакви кораци само воде ка затварању америчких институција у Русији.
Подсетимо, Москва је захтевала од Вашингтона да не запошљава Русе у дипломатским представништвима, што је била реципрочна мера на санкције које су САД увеле у априлу.
Америчка амбасада, због реципрочних мера Русије на санкције, саопштила да престаје са обрадом захтева за визе, изузев дипломатских путовања од 12. маја.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2021
Русија протерује десет америчких дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала