Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење на српску војску: Шта албански лобисти траже од Бајдена

CC0 / Balkan Photos / САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација
САД, тзв. Косово и Албанија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Група албанских лобиста у америчком Конгресу упутила је писмо америчком председнику Џозефу Бајдену и државном секретару Ентони Блинкену у коме траже од њих да удвоструче пажњу у решавање тензија између Београда и Приштине и појачају посвећеност у коначно решење проблема две стране.
"Позивамо вас да осудите недавну ескалацију тензија и мобилизацију српске војске и охрабримо вашу администрацију да се придружи нашим партнерима из ЕУ и НАТО -а у подршци дијалогу између Косова и Србије ради проналаска мирног и коначног решења", наводи се у писму.
Писмо су потписали копредседници те групе Ричи Торес и Џим Хајнс, као и чланови Елиса Слоткин, Дууп Кортни, Мондер Џонс, Каролин Б. Малоне и Џејмс П. Мекгаверн а након недавне ескалације на северу КиМ, пише Зери.
Како се наводи у писму, прошле недеље настала је забрињавајућа ситуација као резултат војне мобилизације на прелазима, претећи несигурном стабилношћу у региону Балкана.
У писму је детаљно описано шта се тачно дешавало током блокаде административних прелаза са акцентом на то да су их надлетали авиони војске Србије и да је прелазе обишао амбасадор Русије Александар Боцан Харченко.
"С обзиром на непропорционалну снагу оружаних снага Србије, позивамо вас да обновите обавезу САД да обезбеде да наш савезник Косово добије правичан третман и признање као независна држава", наводи се у писму и додаје да су тензије настале и када су српски борбени авиони летели близу административног прелаза.
Бајдену је скренута пажња да Београд стално подрива легитимитет и суверенитет тзв. Косова и позивају САД да наставе да подржавају Косово, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала