Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић из Љубљане: Три земље против проширења ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Љубљани да словеначка делегација, а што је подржао аустријски канцелар Себастијан Курц, и поред противљења три земље које су против проширења, предложила да до 2030. године све земље Балкана буду део ЕУ.
„Мислим да то европски лидери неће бити спремни да прихвате“, рекао је Вучић и додао да мисле да постоје различита мишљења у ЕУ, да нема јасног става Брисела.
Председник Србије је истакао да би раније то људи схватали као катаклизму, али да је важно да Србија буде на европском путу, а и да ми морамо да бринемо и о себи.
„Србија је најспремнија за ЕУ од свих са Западног Балкана, али то је сада политичко питање“, рекао је Вучић.
Он додаје да је важно сарађивати и са Русијом и Кином и објаснио колико би погрешна одлука била да је Србија подлегла притисцима да не изгради руски гасовод.
„Што се кластера тиче, прихватили смо све и радили на томе. А какав ће њихов однос бити према нама? То не можете да промените. Концентришемо се на оно што можемо да урадимо“, објаснио је он.
Вучић је додао да ће сутра причати и са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом од којег очекује да потврди став Грчке о непризнавању такозваног Косова.
Вучић је данас стигао у дводневну посету Словенији, где ће учествовати Самиту Европска унија – Западни Балкан.

Не можемо да рачунамо на апсолутно безбедно окружење

Вучић каже да је веома било важно да је снага Европске народне партије сконцентрисана у централној и југоисточној Европи, после пораза ЦДУ у Немачкој.
Он је рекао да је и данас Европска народна партија највећа у Европи.

„Ми смо у овом тренутку, уз румунску партију председника Јоханеса, ми смо најисточнија партија на власти“, почео је Вучић.

Вучић каже да се Србија није сагласила са два албанска представника. Истакао је да није био срећан због онога што је чуо о БиХ и да никада није приметио толике разлике у говорима представника три народа у БиХ.
„Не можемо да рачунамо на апсолутно безбедно и сигурно окружење“, упозорио је он.

О енергетској кризи

Вучић је упозорио и на огроман скок цене енергената.
„Ми срећом имамо гас. Била је веома паметна одлука да изградимо гасовод, упркос свим притисцима. Имамо довољно гаса и струје за себе“, рекао је Вучић.
До енергетске кризе долази због карбон такси и увођења зелене енергије, објаснио је он.
Рекао је да грађани Србије не морају да брину јер ће држава имати довољно струје и гаса да обезбеди да грађани имају топле домове.
Вучић је упозорио да ће повећање цене енергената подићи цену и других вредности, попут цемента.
„Не памтим да смо се суочавали са нечим овако тешким, а сетите се да сам био ту и у време миграција, поплава, короне... А ово изгледа теже него све остале кризе“, рекао је Вучић.
Цев за гас - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Подкаст
Како ће поскупљење гаса и струје утицати на економију? I Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала