Ана Брнабић после Кризног штаба: Медицински део тражио рестриктивније мере, одговор је вакцинација

© Tanjug / NIKOLA ANDJICСедница кризног штаба
Седница кризног штаба - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Пратите нас
Медицински део Кризног штаба је захтевао да усвојимо много рестриктивније мере него што тренутно постоје. На данашњој седници тражио је увођење ковид пропусница, али и затварање, односно скраћивање радног времена угоститељских објеката у трајању од 10 дана, рекла је премијерка Србије после седнице Кризног штаба.
Ана Брнабић рекла је после седнице да су бројеви бољи него јуче иако су и даље јако велики.
„Прошле недеље имали смо најгори дан од скоро 8.500 заражених“, подсетила је на почетку свог обраћања она.
Како је рекла, позитивно је то што се смањује разлика између броја хоспитализованих и отпуштених.
„Имамо 79 локалних самоуправа које имају више од 50 одсто пунолетног становништва, али четири које имају мање од 30 процената, што је за неверовати“, рекла је она.

Предлози Кризног штаба

Премијерка је додала да је медицински део Кризног штаба тражио да се усвоје много рестриктивније мере и подсетила које су оне које су тренутно на снази.
„Захтевали су да уведемо најмање 10 дана забране окупљања, скраћивање рада до 17 часова свих објеката, осим оних који су есенцијални, попут продавница и апотека, а онда да се приступи коришћењу ковид пропусница“, рекла је она додајући да је једини одрживи начин вакцинација, односно имунизација.
Премијерка наводи да је лична одговорност најважнија у овом тренутку.
„Одлучили смо да наставимо овако као што сом почели уз то да је потребна вакцинација, вакцинација, вакцинација. То је једини одрживи одговор на ову пандемију“, истакла је Брнабићева.
На питање новинара како је дошло до ситуације да имамо више од 8.500 заражених премијерка је рекла да је одговор на то чињеница да се нисмо вакцинисали. Она је нагласила да је држава учинила све што је у њеној моћи да обезбеди услове за лечење, нове болнице, лекове и вакцине.
„Медицински део кризног штаба служи да нас саветује. Они су јасно рекли свој савет, ја ту имам више дилема. Моје дилеме су: Шта ћемо да радимо када уведемо ове мере? И не занима ме ни политика ни економија. Занима ме како да победимо ово што пре. Једини начин да победимо ово је вакцинација“, рекла је премијерка.

„Знам када уведемо рестриктивне мере брзо ће пасти број заражених, а када их укинемо велики део популације ће се вратити и свадбама, слављима рођенданима. Ми имамо одговор и имамо решење - то је вакцинација. Ја верујем у памет и одговорност наших грађана и верујем у вакцинацију“, рекла је она и додала:

„За све остало морамо да платимо цену нашег неодговорног понашања, лажних информација, спинова. Сада је важно да причамо само и искључиво о вакцинацији. Решење имамо, ту је иза сваког ћошка. Ја верујем да ће се људи вакцинисати“.
Када је у питању поверење у Кризни штаб премијерка је рекла да постоје различита мишљења.
„Није Кризни штаб направио вакцину. Направила их је фармацеутска компанија. Неки не верују у ковид или верују у ковид. Ја мислим да има све више људи који верују у ковид“, сматра премијерка.
Када су у питању обдукције људи који су преминули од короне премијерка је рекла да не зна и да ће се за ту информацију морати да се обрате Батуту.

Ковид пропуснице

„Много смо размишљали, имамо их спремне, и могуће је да ћемо доћи до тога да их уведемо у једном тренутку. Ја знам шта ће се десити када их уведемо. То је да када их уведемо, не можемо да их исконтролишемо.

Обавезна вакцинација

Када је у питању обавезна вакцинација премијерка је истакла да може да се уведе та обавеза, али да ништа не може да се уради по том питању када неко не жели да се вакцинише.
Она је нагласила да мисли да се ствари мењају јер се више разговара о вакцинацији.
„Имамо поново људе који се вакцинишу“, закључила је премијерка, пренеле су Новости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала