- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бела кућа страхује од раста руског утицаја на Балкану у случају паузе у процесу приступања Унији

© REUTERS / Jim BourgБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Бела кућа страхује од јачања руског утицаја на Западном Балкан у случају паузе у процесу проширења ЕУ, пише „Вол стрит џорнал“.

„Званичници у администрацији председника Џозефа Бајдена и многи у Европи страхују да би пауза у процесу проширења ЕУ на Западни Балкан могла да утиче на то да регион буде отворен за противнике и супарнике, међу њима за Русију и Кину које тамо имају историјске и економске интересе“, пише лист.

У Европи признају да преговори о приступању Србије и Црне Горе напредују „веома споро“, пише амерички лист и додаје да су Француска и Бугарска против отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом.
У седишту Уније се надају да ће Софија дати сагласност после парламентарних и председничких избора који ће се земљи одржати у новембру.
Према наводима дипломата, словеначки званичници су предлагали да се у саопштењу са Самита ЕУ-Западни Балкан, који се одржава на Брду код Крања, 2030. година унесе као жељени датум учлањења западнобалканских држава у ЕУ али нису добили подршку за то.
Самит ЕУ-Западни Балкан - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
СВЕТ
Заклињемо се да је ЕУ најважнији партнер: Необичан захтев Брисела Западном Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала