Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Будући амерички амбасадор на Косову већ има план

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Комитет за спољне послове Сената Сједињених Држава саслушао је кандидате за америчке амбасадоре у Андори, Аустрији, Босни и Херцеговини и Косову које је раније именовао председник САД Џозеф Бајден.
Уколико се потврди његово именовање за амбасадора на Косову, то ће му бити част, рекао је у уводном излагању Џефри Ховениер, преноси Косово онлајн.
"Сједињене Државе одиграле су битну улогу, заједно с нашим европским партнерима, у заштити људи Косова и подржале их у њиховим настојањима да успоставе мултиетничку, демократску земљу. Имао сам срећу да учествујем у тим напорима у различитим својствима, укључујући и као члан тима УН који је водио бивши фински председник Марти Ахтисари који је развио 'Ахтисаријев план' и Косову отворио пут независности".
Како је навео Ховениер, "народ Косова никада није заборавио америчку улогу и сталну подршку у последње 22 године".
"Као резултат тога, Косово је једна од највише проамеричких земаља у свету и близак партнер. Следећи демократске изборе у фебруару, нова влада је ступила на дужност са одлучујућим мандатом, и однос САД и Косова остаје позитиван и продуктиван", навео је Ховениер.
Рекао је да ће радити "на подржавању дијалога уз посредовање ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије, који би, требао бити усмерен на узајамно признавање'".
"Нормализација односа је кључна за регионалну стабилност и сигурност и отвориће пут за интеграцију обе земље у евроатлантске институције. Ако будем постављен за амбасадора, охрабрићу Косово да се ангажује конструктивно, флексибилно и хитно".
Захвалио је Косову што је примило евакуисане авганистанске држављане, те додао да ће са косовским партнерима радити на подстицању економског раста и побољшању окружења које помаже у решавању високе стопе незапослености на Косову.

Службовао на Косову у оквиру УН

Џефри Ховенијер је раније службовао на Косову у оквиру мисије УН.
Њега је 2018. године тадашњи косовски председник Хашим Тачи одликовао поводом десете годишњице независности Косова.
Одлазећи амбасадор САД у Приштини Филип Коснет честитао је Ховениеру.
Ховениер је каријерни дипломата, а тренутно је заменик шефа мисије при Амбасади САД у Турској.
Раније је радио као дипломата у Берлину, Хрватској, Грчкој, Панами, Парагвају и Перуу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала