- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хандкеов „Велики пад“ премијерно на сцени КПГТ

© Фото : Уступљено СпутњикуПроба представе "Велики пад"
Проба представе Велики пад - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Представа „Велики пад“ по мотивима романа Петера Хандкеа, у режији Љубише Ристића биће премијерно изведена у среду, 6. октобра у позоришту КПГТ у Београду.
Велики пад је роман о Нобеловој награди који је Петер Хандке написао осам година пре него што је добио исту за литературу за 2019. годину. Његов „јунак“ је „стари глумац“ који није сигуран да ли треба да прими награду за животно дело или не. Ходајући кроз ливаде, жбуње и шуме до џунгле велеграда, колебајући се, саставља хандкеовски инвентар људи, звукова, инсеката, птица, туге и очаја, извештај о стању света као аутобиографију писца за којег је највеће признање највећи пад у свету о којем извештава.“
Ово уочи премијере за Спутњик поручује редитељ, Љубиша Ристић наглашавајући да је у питању драма, али и балет, а највише „рејв“.
„Глумци су ди-џеј Рада Ђуричин, ди-џеј Тамара Милојковић и ди-џеј Марко Тополовачки. Балет плеше на музику кише, ветра, аутопутева, зрикаваца и велеграда. Стотине пролазника ходају, трче, лете и лебде преко техно-ливаде и кроз техно-шуму нестајући у техно-понору. Иванка Лукатели је мајстор балета а Јелена Стоисављевић кореограф. Ту су и Хандкеове шумске нимфе, виле и лептирице“, наводи редитељ.
© Фото : Архива КПГТ, уступљено СпутњикуПетер Хандке и Љубиша Ристић
Петер Хандке и Љубиша Ристић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Петер Хандке и Љубиша Ристић
Своју 43. сезону КПГТ је отворио 2. и 3. октобра представама „Буба у уху“ и „Ричард Трећи“, које се играју у режији Љубише Ристића од 1971. и 1986. године. Ова Фејдоова класична комедија и Шекспирова класична трагедија одигране су до сада преко две хиљаде пута. „Буба“ у Југословенском драмском позоришту 1.600 пута, а од 2015. године са новом младом КПГТ поделом више од 250 пута. „Ричард Трећи“ је од Шекспир феста 1986. на Палићу игран безброј пута на трговима, по парковима и булеварима широм света од Берлина до Мексико Ситија, од Костарике до Лењинграда, и свуда успут, од Марибора, преко Сарајева до Котора и Охрида.
„Велики пад“ је шести наслов Хандкеа који се игра у позоришту КПГТ. Изводећи од деведесетих година дела „Каспар“, „Ужас празнине“, „Зимско путовање до река Дунава, Саве, Дрине и Мораве“, „Кас преко Боденског језера“ и „Псовање публике“, КПГТ је рачунао на Хандкеа као кућног писца, будући да га је највише и најчешће играо, уз Шекспира, Молијера, Душана Јовановића.
Осим „Великог пада“, за 25. октобар заказана је још једна премијера Хандкеовог комада. У питању је „Дон Хуан“, такође у Ристићевој режији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала