- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрвати бесни на Београд: Огласио се и хрватски институт за језик

CC0 / Pixabay / Град Загреб
Град Загреб - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
И Институт за хрватски језик и језикословље (ИХЈЈ) најоштрије је осудио најновију "језикословну политику" српских власти.
Они су реаговали, као и министар спољних послова Хрватске пре њих, на тезу да Србија сматра да је хрватски језик само један од назива за српски. Из Инситута поручују да је та теза апсурдна, научно неодржива и нетачна.
"Институт за хрватски језик и језикословље као кровна институција за проучавање хрватскога језика изражава најоштрију осуду поступка српских образовних власти да у уџбенике за основну школу умеће крајње апсурдну, научно потпуно неодрживу и нетачну тезу како је хрватски језик само један од назива за српски језик", истиче се у реакцији Института.
Институт такво "фалсификовање чињеница", односно "негирање постојања хрватскога језика, 24. службенога језика ЕУ, сматра политички мотивисаним.
Наглашава се и да додатну тежину таквом неутемељеноме ставу даје и чињеница да је таква скандалозна теза заправо службено мишљење кровне српске језичке организације, Одбора за стандардизацију српског језика, што је дакле уједно и став српских државних институција, пренео је Јутарњи лист.
"Будући да је хрватски језик необорива и неоспорива чињеница те признат као службени језик Европске уније и европске породице језика, ИХЈЈ овакве и сличне испаде опсоравања сматра увредљивим, па и правно спорним, те их сматра великим кораком уназад кад говоримо о хрватским и српским језичким односима јер се и службено поставља препрека било каквој међусобној размени идеја и сарадњи".
Хрватска застава - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РЕГИОН
Хрватска упутила протестну ноту Србији: „Срамотно понашање српских власти“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала