- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Кина већ има капацитете, али неће тек тако започети рат“

© REUTERS / CHINA DAILYВојна парада, Кина
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Војне тензије са Кином најгоре су у последњих 40 година, оценио је министар одбране у Тајпеју Чиу Куо Ченг, неколико дана након што је рекордан број кинеских авиона ушао у зону противваздушне одбране острва. Он сматра да Кина већ сада има капацитете, али да неће тек тако започети рат, јер мора да узме у обзир многе друге ствари.
Током протекла четири дана Тајван је известио да је близу 150 авиона кинеских ваздушних снага регистровао у својој противваздушној зони, а јуче је пријављен само један упад.
На питање посланика о тренутним војним тензијама са Кином у парламенту, министар одбране Чиу Куо Ченг рекао је да је ситуација најозбиљнија за последњих 40 година, откако се придружио војсци, наводећи да постоји опасност да се ове тензије прошире широм осетљивог Тајванског мореуза, преноси Ројтерс.
Чиу је поручио и да Кина већ има могућности да изврши напад на Тајван и да процењује да ипак неће моћи да изведе инвазију у пуном обиму до 2025, пошто за покретање рата мора да узме у обзир многе друге ствари.
„Кина већ сада има капацитете, али неће тек тако започети рат, јер мора да узме у обзир многе друге ствари“, навео је он без додатних објашњења.
САД, главни тајвански војни добављач, потврдиле су своју чврсту посвећеност Тајпеју и критиковале Кину, док Пекинг за подизање тензија окривљује политику којом Вашингтон подржава Тајван кроз продају оружја и слањем војних бродова кроз Тајвански мореуз.
Амерички председник Џозеф Бајден потврдио је јуче да је разговарао са кинеским председником Сијем Ђинпингом о Тајвану и да су се сложили да се придржавају споразума, јер су тензије између Тајпеја и Пекинга порасле.
Сматра се да се у овој изјави Бајден позива на дугогодишњу политику Вашингтона “једне Кине", према којој САД званично признају Пекинг, а не Тајпеј, и Закон о односима с Тајваном, који јасно даје до знања да одлука САД да успостави дипломатске везе са Пекингом уместо са Тајваном почива на очекивању да ће се будућност острва одређивати мирним путем.
 Ј-15 борбени авион полеће са палубњ носача авиона  - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
СВЕТ
Тајван: Подигли смо авионе, примећенa су 52 кинеска бомбардера и ловца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала