Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови мост код Шапца биће готов пре рока

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРадови на мосту преко Саве код Шапца
Радови на мосту преко Саве код Шапца - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Мост на Сави код Шапца, који ће бити део аутопута и брзе саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница биће завршен пола године пре рока односно до децембра 2022, изјавио је данас министар грађевинарства Томислав Момировић.
Он је током обиласка градилишта најавио да ће Шабац добити и 11 нових локалних путева, како би се живот становника локалних села подигао на виши ниво.
Момировић је шабачко градилиште обишао са директором „Коридора Србије“ Александром Антићем и градоначелником Шапца Александром Пајићем.
Радови моста на Сави одвијају у складу са предвиђеном динамиком, као и да је физичка реализација изградње моста 49,6 одсто, док је на градилишту свакога дана у просеку 350 људи уз 90 до 100 јединица механизације.
„Ако кажемо на овом мосту да смо шест месеци пре зацртаних рокова, све смо рекли. Радови изгледају сјајно, иду јако добрим темпом. Овде људи могу да виде како изгледа кад се на једном градилишту подигне осам кранова, када сваки дан на једном мосту ради око 350 људи“, казао је Момировић.
Ово је слика Србије коју ми данас шаљемо у свет, али шаљемо до сваке куће у овој нашој земљи, рекао је Момировић.
„Србија се више не сагиње, Србија иде напред и само оваквом динамиком ми можемо да надокнадимо пропуштене деценије. Ово није почело јуче, ово је почело пре пет година када је председник Републике спровео фискалну консолидацију и када су покренути сви ови инфраструктурни пројекти. Ми морамо кроз ова градилишта да дамо шансу нашој привреди, нашим људима да подигну свој економски стандард да дођу нови инвеститори“.
Каже да је нови мост на Сави код Шапца и овај коридор Рума–Шабац–Лозница само један од 12 коридора на којима се тренутно или изводе грађевински радови или се ради на њиховом пројектовању, преноси Танјуг.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРадници на градилишту
Радници на градилишту - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Радници на градилишту
Момировић је казао да се тренутно пројектује и гради више од 1.200 километара ауто-путева или брзих саобраћајница.
Директор Коридора Антић је истакао да је 95 одсто десне прилазне конструкције моста завршено и да је планирано да до 15. октобра сви радови на овој прилазној конструкцији буду завршени.
Када је у питању прилазна конструкција која иде према Кленку, Антић каже да се радови, такође, добро реализују и да ће бити завршени до краја године.
Поручио је да је половина радова на мосту завршена и да су преостали кључни радови преко Саве на централном делу моста, док су сви стубови урађени и радови се изузетно добро одвијају.
Паралелно с радовима на мосту, кажу из министарства, интензивно се ради и на деоници пута која иде од Руме према Шапцу, где су у овом тренутку у току радови на траси у дужини од 12 километара.
„Мислим да сви можемо да се сложимо да се радови на овом пројекту одвијају изузетно добро у односу на нашу претходну посету. Разлике су заиста драстичне и мислим да сви треба да будемо поносни на овај пројекат и начин на који Азвирт реализује. Мислим да је велика привилегија за нас што можемо да будемо део реализације овог пројекта и да гледамо како овај мост расте и како се радови на њему реализују.“
© SAVA RADOVANOVICРадови на мосту преко Саве код Шапца на траси будућег ауто-пута Рума-Шабац
Радови на мосту преко Саве код Шапца на траси будућег ауто-пута Рума-Шабац - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Радови на мосту преко Саве код Шапца на траси будућег ауто-пута Рума-Шабац
Како каже, на данашњи дан реализација радова на мосту преко Саве износи 49,6 одсто.
„Немам дилеме да ћемо мост завршити шест месеци пре уговором дефинисаног рока односно да ћемо мост завршити до децембра 2022 године“, рекао је Антић.
Када је реч о радовима на деоници од Руме према Шапцу, каже:
„Насип је урађен у највећој мери на делу трасе од Кленка према Хртковцима у дужини од 5,5 километара и увели смо извођаче и они сада раде на траси од Хртковаца према Јарку у дужини од 6,5 километара“, рекао је Антић и нагласио да је то у складу са плановима.
Следећи корак је почетак радова на брзој саобраћајници од Шапца према Лозници, најавио је директор „Коридора Србије“.
Градоначелник Пајић је овом приликом захвалио министру на посети и изразио задовољство што ће град добити нове локалне путеве.
„Министар Момировић је донео данас велику радост за све Шапчане. Заједно са државом ћемо градити једанаест нових локалних путева у дужини од 30 километара“, рекао је градоначелник Пајић.
Додао је да је то за мештане шабачких села велики допринос, јер ће остајати на селу и имати једнаке могућности као остали становници града.
Укупна инвестиција за свих 11 путева је 266 милиона динара, а Влада Србије и ресорно министарство ће подржати град Шабац са 50 одсто средстава, док ће друга половина средстава за изградњу ових путева бити финансирана из буџета града.
ЕКОНОМИЈА
Најкомпликованија деоница: Мостови, надвожњаци и најдужи тунели у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала