- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Потпредседник руске владе: Цене гаса последица шпекулативних радњи

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Текуће цене гаса на берзи објективно не одражавају реално стање ствари на тржишту, оценио је потпредседник руске владе Александар Новак и додао да ни овде није прошло без шпекулативних радњи.
„Фактори који су се појавили не би утицали на такав раст цена без шпекулативног приступа“, рекао је Новак на седници о енергетици којој је председавао руски председник Владимир Путин.
Како је објаснио почетак раста цена означило је лето са веома високим температурама у Латинској Америци када се течни гас из Америке оријентисао на то тржиште што је довело до дефицита у Европи и Азији.
Новак каже да у подземним складиштима гаса у Европи, у поређењу с прошлом годином, недостаје 25 милијарди кубних метара.
Према његовим речима, нормализацији на тржишту допринеће завршетак процеса добијања сертификата за „Северни ток 2“ и већа трговина гасом на берзи у Санкт Петербургу.
Новак истиче да треба брже стабилизовати ситуацију на гасном тржишту.
Према његовим речима, рекордно високе цене гаса у Европи негативно утичу на тржиште и воде ка интензивнијем преласку на обновљиве изворе нергије.
На седници је учествовао и директор „Росњефта“ Игор Сечин који је оценио да је ситуација на тржишту нафте и нафтних деривата у Русији стабилна, да залихе постоје а да је производња два пута већа од потражње.
Ако компанија добије дозволу руских власти да извози 10 милијарди кубних метара гаса у Европу из својих извора то ће стабилизовати гасно тржиште и додатно напунити буџет, рекао је он.
Подсетимо, цене гаса у Европи из дана у дан скачу, а данас су обориле нови рекорд – вредност новембарских фјучерса прешла је бројку од 1.900 долара за кубни метар, показују подаци са берзе „ICE Futures“.
Шеф Јамало-Нењецког округа Дмитриј Артјухов затражио је од Путина да се наложи израду програма за залиха газа у његовом округу.
Он је обавестио Путина да се тренутно 70 одсто гаса у Русији експлоатише у Надим-Пур-Тазовском региону где постоји сва потребна инфраструктура, а да његов регион има још веће потенцијале.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РУСИЈА
„Русија спремна да помогне, али…“: Путинова порука поводом гасне кризе у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала