- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Русија спремна да помогне, али…“: Путинова порука поводом гасне кризе у свету

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се пракса европских земаља по питању краткорочних уговора за куповину гаса показала као погрешна јер се на тај начин не узима у обзир целокупна специфичност гасног тржишта.
Он је рекао и да енергетско тржиште не трпи исхитреност и збрку будући да се показало да су непромишљени потези довели до кризе у Европи.

„Као што је и свима познато, енергетско тржиште не трпи исхитреност и збрку. Непромишљени потези могу да доведу до озбиљног дисбаланса попут овог који сада видимо у Европи. Тренутно смо сведоци да се у истом тренутку догодило неколико непријатних ствари“, казао је Путин.

Руски председник је рекао и да је Русија спремна да допринесе стабилизацији светског енергетског тржишта али да је то неопходно радити на комерцијалној основи узимајући у обзир интересе свих учесника.
„Тренутна ситуација на европском енергетском тржишту је доказ да су политички обојене одлуке недопустиве у било којој сфери, тим пре када је реч о енергетици – области од које директно зависе компаније и животни стандард милиона грађана“, нагласио је.
Хладна зима с почетка ове године утицала је на несташицу резерви гаса у европским складиштима што је само подстакло потражњу, приметио је Путин.
Додао је и да је Русија одувек била поуздан добављач гаса за све кориснике у Европи и Азији и строго поштовала све уговорне обавезе.

Русија преко Украјине испоручује више гаса него што је дужна

Примећујемо свакакве спекулације на тему транспорта гаса преко Украјине, међутим, Русија тим правцем испоручује 40 милијарди кубних метара гаса годишње, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Желео бих да нагласим да су наше уговорне обавезе за испоруке преко украјинског система за транспорт гаса 40 милијарди кубних метара годишње. За девет месеци ове године 'Гаспром' је повећао испоруке гаса преко транспортног система Украјине за више од осам одсто. Са сигурношћу се може рећи да ћемо премашити своје уговорне обавезе када је реч о испорукама гаса преко територије Украјине“, рекао је руски лидер на састанку посвећеном развоју енергетике.

Према његовим речима, додатно повећање испорука гаса преко Украјине за „Гаспром“ је економски неисплативо јер је скупље.
„Транспорт гаса новим системима знатно је јефтинији – око три милијарде долара уштеде годишње за одговарајућу количину“, прецизирао је Путин.

О испорукама гаса Европи

Ако се задржи тренутно темпо испорука гаса у Европу Русија може да оствари нови рекорд, рекао је руски председник и додао да ову годину сматра периодом обнављања руске привреде.
„За првих девет месеци ове године у плусу смо у односу на прошлу 18,8 милијарди кубних метара, односно 15 одсто у односу на исти период прошле године. И ако се тај темпо очува можемо да остваримо још један рекордни показатељ испорука у Европу када је реч о нашим енергентима, укључујући гас“, рекао је Путин.
Он је додао да „Гаспром“ ниједном није одбио да повећа испоруку гаса страним потрошачима уколико су подносили одговарајуће захтеве.
Према његовим речима, највећи потрошач руског гаса у Европи је Немачка која је за девет месеци ове године у односу на 2020. добила 20 милијарди 124 милиона кубних метара гаса више.
„То је 131,8 одсто више него прошле године“, објаснио је Путин и подсетио да је прошле године Немачкој, иако се укупан обим испорука смањио у односу на 2019., испоручено више гаса и то плус 4,7 милијарди кубних метара.
Коментаришући цене гаса Путин је рекао да су оне обориле све рекорде.
Грешке које су начинили европски партнери довеле су до проблема и дисбаланса и због тога је сада цена гаса побила све рекорде и данас се приближава чак цифри од 2.000 долара за хиљаду кубних метара, рекао је Путин.
„То је 10 пута више од просечне цене прошле године. Тражио сам да се на састанку детаљно предочи како се развија ситуација“, рекао је руски председник.
Додао је и да развој енергетског комплекса у Русији мора да буде избалансиран и да при томе морају да буду узети у обзир национални интереси и да се гледа у будућност.
Дугорочна стабилност руске привреде је осигурана, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала