- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће лансирати четири сателита за праћење климе и леда на Арктику

© Пресс-служба Роскосмоса / Уђи у базу фотографија Припреме за лансирање ракете носача Сојуз-2.1б са свемирском летелицом „Арктика М“ са космодрома Бајконур. „Арктика М“ је први руски сателит за надгледање климе и животне средине у арктичком региону.
 Припреме за лансирање ракете носача Сојуз-2.1б са свемирском летелицом „Арктика М“ са космодрома Бајконур. „Арктика М“ је први руски сателит за надгледање климе и животне средине у арктичком региону. - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Русија планира да до 2025. године лансира три сателита која ће контролисати лед и један који ће пратити климу на Арктику, саопштио је вицепремијер Русије Јуриј Трутњев.

„У оквиру космичких програма Русија ће до 2025. године лансирати три радарска сателита која ће пратити стање леда, један сателит за мониторинг климе и четири космичка апарата који ће корисницима у Арктичкој зони омогућити сателитску везу и интернет“, рекао је Трутњев на седници Савета Федерације.

Како се наводи у презентацији вицепремијера сателит за праћење климе „Арктика-М“ ће бити лансиран у орбиту 2023. године. За овај пројекат је издвојено нешто више од 82 милиона долара.
Поред тога, план је да се у средњу орбиту током 2022-2023. године лансирају два сателита „Кондор-ФКА“ и један сателит „Обзор-Р“ током 2022. године за потребе откривања леда.
Четири сателита „Експрес-РВ“ који ће служити за комуникацију и интернет ће бити лансирани у орбиту 2024. године.
У презентацији се наводи да укупан обим инвестиција износи 662 милиона долара, донета је одлука о издвајању 455 милиона долара, потребно је да се још обезбеди још 207 милиона долара.
Трутњев је додао да је један сателит за праћење климе већ изашао у орбиту.
Подсетимо, први сателит „Арктика-М“ је лансиран у фебруару 2021. године. Сателит са процењеним роком трајања од седам година направило је Научно-производно удружење „Лавочкин“.
Предвиђен је за рад у високоелиптичној орбити, што ће му омогућити да решава задатке оперативне метеорологије, хидрологије, агрометеорологије, праћења климе и животне средине у арктичком региону.
Осим тога, на сателиту „Арктика-М“ уграђени су хелиогеофизички инструменти (ГГАК-ВЕ) за надгледање и предвиђање активности Сунца и зрачења у простору око Земље, као и апаратура за преношење метеоролошких информација и сигнала од хаваријских примопредајника међународног свемирског система за потрагу и спасавање КОСПАС-САРСАТ.
Постављање лансирног комплекса и припрема за лансирање носача ракете „Сојуз-2.1б“ са ракетом „Фрегата“ и „Арктиком М“ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Русија направила први сателит за праћење климе на Арктику /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала