- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нигде не пише да се Москва обавезала да ће штитити интегритет Украјине

© AP Photo / Darko BandicЗаставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини
Заставе Украјине и Русије поред споменика Владимира Иљича Лењина, у Доњецку, источној Украјини - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Било какве оптужбе на рачун Москве за кршење обавеза према Будимпештанском меморандуму из 1994. године у вези са безбедносним гаранцијама Украјине потпуно су неосноване и „представљају манифестацију антируске пропаганде“, изјавио је представник руске делегације на седници Првог комитета Генералне скупштине УН Денис Лозински.

„Одредбе тог документа не односе се на околности које произилазе из деловања унутарполитичких или социјално-економских фактора. Русија није преузела обавезу да натера део Украјине да остане у њеном саставу против воље локалног становништва“, истакао је представник руске делегације.

Како је додао, „услед разузданости радикалних националних елемената у Украјини и у ситуацији када је у земљи изведен државни удар уз подршку споља и уз употребу силе, остваривање права на самоопредељење становника Крима и Севастопоља и накнадни улазак у састав Русије био је једини могући начин да заштите своје кључне интересе.
Украјина, Русија, САД, Француска и Велика Британија потписале су 1994. године Будимпештански меморандум. Према том документу, Кијев се придружио Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања и уништио је свој нуклеарни потенцијал, а Москва, Вашигтон и Лондон су му гарантовали безбедност.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
РУСИЈА
Украјина одобрила план од 158 тачака за „деокупацију“ Крима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала