- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија у подземним складиштима има више гаса него што годишње трошимо

© Fotolia / pioregur Гас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Србија тренутно нема никаквих проблема са гасом и у подземним складиштима има довољних количина, рекао је Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.
Он је поручио да грађани не треба да брину о предстојећој зими, јер ће сви бити снабдевени гасом и то по ценама које су прихватљиве.
„У подземном складишту Банатски двор, где се гас чува преко лета за потребе зиме, има га и више него што га у просеку годишње трошимо и према томе нема никаквих проблема и опасности да ће доћи до неког нестанка“, каже Вулетић за Танјуг.
Што се тиче ситуације на светском тржишту, Вулетић је рекао да је гас постао не само енергетско већ и политичко питање, јер је његова цена скочила неколико пута више него што је нормално.
Објаснио је да Србија и све земље које су уговориле набавку гаса по одређеним ценама немају сада проблема како са поскупљењем овог енергента, тако ни са његовим снабдевањем.
„Мађари су, рецимо, склопили уговор са Гаспромом о снабдевању гасом за следећих 15 година. Свака држава која држи до себе мисли својом главом и тако регулише и питање енергената“, истиче он.
Додао је да су многе земље у Европи мислиле да ће ометање изградње „Северног тока 2“ бити без последица те истакао да су сада увиделе да су направиле велику грешку, јер немају довољно залиха гаса.
„Северни ток је требало да буде завршен пре годину дана и Европа не би имала никаквих проблема, јер је капацитет тог гасовода 55 милијарди кубних метара гаса годишње“, наводи он.
Истиче да они који су мислили да могу да се „играју“ гасомсада су у ситуацији да гаса на тржишту нема и морају да плате четири до пет пута већу цену него они који су унапред уговорили цену и који се снабдевају у регуларним условима.
Он објашњава да је гас роба као и свака друга“ и да у ситуацији када је несташица гаса у Европи цена мора да иде горе, јер источни део Азије троши огромне количине гаса, пошто се тамо преселила светска индустрија.
„Руси свој гас испоручују на то тржиште и нису планирали да ће европско тржиште захтевати веће количине гаса од предвиђених. Сада морају да пребацују непланиране количине гаса са истока према Европи, а то кошта и цена мора да иде горе“, објашњава Вулетић.
Закључио је да је криза овог енергента на светском нивоу вештачки изазвана и тврди да су је западне силе свесно направиле, забрањујући изградњу „Северног тока“.
Гаса на светском тржишту има и његова расподела може бити као и пре енергетске кризе, поручио је Вулетић и додао да је ова ситуација настала само зато што је „некоме сметало“ да Русија изгради „Северни ток 2“.
Као потврду тога да гаса на глобалном нивоу има Вулетић је најавио да је у плану изградња Северног тока 3“, као и „Балканског тока 2“.
„Према томе, Европа брине о себи. Само је овог пута послушала некога кога није требало те је дошла у овакву ситуацију“, рекао је он.
Вулетић је истакао да ова ситуација са гасом на глобалном нивоу Србију не дотиче, јер поред тога што има довољне залихе овог енергента, наша земља има повољан транзитни положај те је свака бојазан од поскупљења и несташице гаса у нашој земљи неоснована.
„Србија постаје транзитна земља и када имамо корист од транзита и када треба да снабдевамо преко наше територије и друге земље у Европи, нећемо имати никаквих проблема са гасом“, каже Вулетић.
Србија, према његовим речима, има цене уговорене са „Гаспромом“ и све промене на том нивоу решавају се у договору са компанијом, али без већих одступања.
„Ако буде повећања или смањења цена у нашој земљи, биће у малим количинама, тако да не треба да бринемо – сви ће бити снабдевени гасом и то по ценама које су прихватљиве“, рекао је Вулетић.
Председник Србије Александар Вучић недавно је изјавио да је Србија тешку кризу предупредила историјским договором са Русима и да је гас кроз нашу земљу потекао гасоводом дужине 400 километара.
Такође, додао је да Србија сада купује гас по цени од 270 долара за хиљаду кубних метара, док је цена у Европи катапултирана на рекордних 1.900 долара за 1.000 кубних метара током данашњег трговања.
Погледајте и емисију „Енергија Спутњика“ о томе како ће поскупљење гаса и струје утицати на економију:
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Ово постаје неконтролисано лудило, са муком сам заспао ноћас због гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала