Велики експеримент руске филмске индустрије: Први филм у космосу - важно искуство за цео свет

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЕкипа филма "Изазов" пред лет на Међународну свемирску станицу
Екипа филма Изазов пред лет на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Руски филм „Изазов“, прво дело светске кинематографије које се снима у космосу, представља велики експеримент који ће нам омогућити да се у будућности, у складу с технолошким напретком, посветимо снимању играних филмова ван наше планете, каже у разговору за Спутњик Јелена Серова, пробни космонаут Научно-истраживачког центра „Јуриј Гагарин“.
У космос је 5. октобра полетела ракета „Сојуз МС-19“, која глумицу Јулију Пересиљд, редитеља Клима Шипенка и космонаута Антона Шкаплерова превезла на Међународну свемирску станицу како би снимили први играни филм у космосу.
Реч је о руском остварењу „Изазов“, првом филму у историји кинематографије у којем ће професионални глумци снимати сцене у свемиру. С главном глумицом сарађивала је Јелена Серова, која јој је помогла да се припреми за рад у условима без гравитације.
© Sputnik / Евгений ОдиноковКосмонаут Јелена Серова
Космонаут Јелена Серова - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Космонаут Јелена Серова
Како сте реаговали на идеју о снимању филма у космосу?
- То је најуникалније искуство у историји кинематографије. Космос је непоновљива средина, која ће вам омогућити снимање јединствених снимака. Можете снимати филм колико год желите, било да је реч о научној фантастици, фантазији или свемирским филмовима у студију са зеленим зидовима, а затим све обрадити помоћу рачунарске графике, али немогуће је апсолутно верно пренети емоције и кретање глумца у условима гравитације. Услови бестежинског стања представљају посебно окружење које је неодвојиво од Међународне свемирске станице, на којој сада живе и раде посаде Русије и других земаља. Редитељ ће имати прилику да све снима у реалним условима, у природном окружењу за астронауте, међу стварним сценографијама. Стога ће и емоције и осећања која ће глумица доживети бити посебна и стварна. То ће бити јединствено искуство у стварању филма. На Земљи, ми можемо ходати десно, лево, напред, назад. А у свемиру можемо да се ротирамо на свим површинама, у било ком смеру и било ком правцу, можемо да снимимо онолико снимака колико желимо. Ствар је у томе што космонаути такође пролазе фото и видео обуку, овладавају редитељским и глумачким вештинама. Та обука, наравно, није толико професионална као код оних који завршавају престижне уметничке универзитете, али заиста нас много чему уче.
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаЧлен основного экипажа 66-й экспедиции на Международную космическую станцию актриса Юлия Пересильд во время облачения в скафандр перед стартом космического корабля "Союз МС-19"
Член основного экипажа 66-й экспедиции на Международную космическую станцию актриса Юлия Пересильд во время облачения в скафандр перед стартом космического корабля Союз МС-19 - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Член основного экипажа 66-й экспедиции на Международную космическую станцию актриса Юлия Пересильд во время облачения в скафандр перед стартом космического корабля "Союз МС-19"
Увек ми се чинило да је потребно припремати се за астронаута скоро од рођења. Да ли сте од детињства сањали да постанете астронаут?
- Нисам од детињства сањала да постанем астронаут. Као ћерка војног лица нисам могла да замислим да ћу једног дана одлетети у свемир. Нисам имала могућности које су се отварале свима онима који су живели у великим градовима СССР -а. Живела сам у малим, затвореним гарнизонима. Али волела сам свемир и бавила се њиме. Управо то ме је довело у орбиту.
Од чега се састоји припрема за лет у космос? Колико дуго она обично траје?
- Моја обука је трајала осам година, али не заборавите да говорим о професионалној обуци. Знамо сваки шраф на броду и станици. Клим Шипенко и Јулија Пересилд имају другачије задатке. Да би их обавили потребна им је минимална обука – да проуче конструкцију станице и брода и системе за одржавање живота. То је елементарна потреба да би могли да живе и бораве на станици, да би могли да испуне сопствени задатак – да сниме епизоде нашег будућег филмског хита.
Како сте за тако кратко време успели да припремите глумицу и редитеља за лет, људе веома удаљене од свемира? Може ли се ово искуство у будућности користити за слање новинара, редитеља, лекара на станицу?
- Лекари су већ летели на Међународну свемирску станицу, обављали своје професионалне активности тамо. Све зависи од задатака које ћемо поставити. Имамо чак и искуство у довођењу туриста на Међународну свемирску станицу. За то им није била потребна темељна обука. У области филмске индустрије потребно је почети велики експеримент како би се у будућности разумеле и препознале све нијансе, потешкоће и проблеме који се могу појавити. Управо се тим експериментом сада и бавимо – први у свету. Важно је схватити да технологија не стоји у месту. Кинематографија се увек креће напред. Можемо упоредити црно-беле филмове са филмовима које сада снимамо. Узмите „Аватара“: није јасно где стварност почиње и где се завршава, где је свет стваран, а где је нацртан. Техника се стално развија. То омогућава снимање филмова у свемиру. Режисер ће моћи да користи специјалну опрему на Међународној свемирској станици.Глумица ће моћи да се шминка. Ово је само прво искуство које ће намомогућити да разумемо како се снимају играни филмови у космосу. Сигурна сам да ће за кратко време које ће провести на станици уметници стећи важно искуство и, наравно, поделити га са целим светом. А ми ћемо добити одличан филм.
© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаКосмонавт Антон Шкаплеров перед стартом космического корабля "Союз МС-19" на космодроме Байконур
Космонавт Антон Шкаплеров перед стартом космического корабля Союз МС-19 на космодроме Байконур - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
Космонавт Антон Шкаплеров перед стартом космического корабля "Союз МС-19" на космодроме Байконур
Каква је будућност овог пројекта? Можда ће се за неколико деценија отворити филмски павиљон на Међународној свемирској станици, а снимање у свемиру постати уобичајено?
- Биоскопски павиљон је перспектива будућности. Можемо, наравно, сањати с вама и покушати да замислимо како ће се све то уредити за много година, али нико са сигурношћу не зна. Међутим, заиста верујем да је све могуће, и да ћемо у будућности ићи даље од наше планете, па чак и изван Сунчевог система. Истраживаћемо Месец и лунарни простор. И наравно, снимаће се филмови.
Као стручњака, звали су Вас у Звездани град да поделите своје искуство и савете са филмском екипом. Поделите орбиталне савете и са нама! Како опрати и осушити косу у свемиру, како нашминкати глумицу, да ли је тамо уопште могуће однети козметику?
Ово је врло озбиљно питање које захтева дуг одговор. Не можете одговорити укратко. Прво што треба да схватимо и прихватимо је да тамо постоји бестежинско стање, а овде је гравитација. Не можемо понети ништа што је у виду праха. Пудер мора имати густу текстуру да се не би разлетао по читавој Међународној свемирској станици. Ако говоримо о другим средствима за очи, обрве, за обликовање косе, она морају бити једноставна за употребу. На пример, ја волим да исцртавам очи, па сам понела ајлајнер. Нећу вам именовати компанију, нека остане интрига. Али можете понети козметику на Међународну свемирску станицу, важно је само правилно изабрати и поштовати све услове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала