Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић после самита у Словенији: Грчка не признаје Косово

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић пренео је да је данас, на Брду код Крања, где је учествовао на Самиту ЕУ-Западни Балкан, разговарао са грчким премијером Киријакосом Мицотакисем, који је рекао да ће званична Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије.
„Грчка ће наставити да подржава територијални интегритет Србије, наставиће да бодри Србију и помагаће јој на европском путу. Они ће, како ми је казао, наставити даље да подржавају целовиту Србију“, објаснио је Вучић на конференцији за штампу.
Пренео је да је кратко разговарао са шпанским премијером којем је захвалио на подршци, са словачким премијером, румунским председником, као и представницима земаља ЕУ које не признају такозвано независно Косово.
Указао је да је имао дуг разговор са француским председником Емануелом Макроном, немачком канцеларком Ангелом Меркел и премијером привремених власти у Приштини Аљбином Куртијем.

„Разговарали смо о дипломама, то јест признању занимања. Да не улазимо у детаље, знате све разлике између нас и наставиће се тај процес усаглашавања у наредном периоду“, казао је он.

Пренео је да је имао и посебне разговоре са мађарским премијером, као и чешким премијером, те и многим другим европским лидерима.
„Овакви дани су добри јер можете да разговарате са већим бројем европских лидера. Задовољан сам по том питању“, казао је он.
Вучић је рекао да је разговарао и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем о односима две земље.
Исто тако, додао је да је разговарао и са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијем Рамом, са којима ће, како је нагласио, наставити разговоре.

"Наравно да ћемо да наставимо дијалог"

Вучић је после разговора са лидерима ЕУ и са Западног Балкана да ће бити настављен дијалог у Бриселу између Београда и Приштине, али да прва тема мора да буде формирање Заједнице српских општина.
"Наравно да ћемо да наставимо дијалог, само прва тема мора да буде ЗСО, баш као што је то написано у саопштењу ЕУ", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на самиту ЕУ-ЗБ на Брду код Крања.
На питање шта је било на самиту са најављеном темом за укидање роминга између ЕУ и ЗБ, Вучић је рекао да није данас разговарао на ту тему са европским комесаром Оливером Вархејиом, већ о европском путу Србије и отварању кластера. Пренео је новинарима да је белгијиски премијер Александар де Кроу говорио о томе како ЕУ највише улаже у земље ЗБ, али да треће земље - Русија, Кина и Турска то много боље презентују од ЕУ.
Вучић је казао да је изразио захвалност ЕУ на огромном новцу и великим инвестицијама и на свему што раде када је реч о помоћи нашој земљи.
"Делимично је у праву, али ако хоћемо да будемо поштени, један део односа нашег мњења према ЕУ је управо због односа према Косову у односу на неке друге земље у региону, и то је сасвим разумљиво", навео је Вучић.
Каже да су посете Београду Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен биле добре и да су имале добре и позитивне поруке.
"Очекујем пре краја године посету Киријакоса Мицотакиса, као и више европских лидера да дођу у посету Београду", казао је Вучић.
Председник Србије се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине и навео да остају да се реше техничка питања, као што су, између осталих, признање диплома.
"Желим да верујем да је будућност Србије у ЕУ, а да нико не може да нам замера што живимо и преживимо. Трећи дан су неки бројеви (корона вируса) у паду, морамо да водимо рачуна о томе како ће деца да нам живе", навео је Вучић.
На питање новинара у вези са Вашингтонским споразумом, Вучић је истакао да приштинска страна сматра да тај споразум више не важи.
"Ми смо спремни све из Вашингтонског споразума да спроведемо. Једна разлика у споразуму од оногога који је потписан јесте однос са Тел Авивом, али то је део наших билатералних односа са том државом", истакао је он.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала