- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски медији: Након Путиновог обраћања нагло пале цене гаса

© Sputnik / Евгений Паулин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Цене гаса на светском тржишту почеле су значајно да опадају након што је руски председник Владимир Путин изјавио да је спреман да помогне да се стабилизују растуће цене енергената у свету, примећује британски лист „Фајненшал тајмс“.

„Тржишне цене гаса нагло су опале у среду након што је председник Русије Владимир Путин изјавио да је његова земља спремна да допринесе стабилизовању нагло растућих светских цена енергената које угрожавају индустријску активност и нагло повећавају инфлацију“, наводи се у чланку.

Према подацима са берзе „ICE Futures“ јуче је цена гаса поставила нови историјски рекорд, достигавши вредност од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. До краја дана, цена је пала за преко 600 долара.
Како лист наводи, представник консултантске компаније „ICIS“ Том Мерзек Мансер, јучерашњи дан је био „најнестабилнији и најнепредвидљивији дан који су многи играчи са тржишта икада видели“.
И британски дневни лист „Телеграф“ пише о наглом паду цена гаса након Путиновог обраћања, истичући да је цена гаса у сваком случају седам пута већа од уобичајене цене за Велику Британију.

Шта је рекао Путин

Владимир Путин је јуче, 6. октобра, одржао састанак посвећен питањима енергетике. Руски председник је рекао да је Русија спремна да допринесе стабилизацији светског енергетског тржишта али да је то неопходно радити на комерцијалној основи узимајући у обзир интересе свих учесника. Како је додао, понуда гаса на берзама може да се повећа али не на споту у Европи него у Санкт Петербургу.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РУСИЈА
Путин: Русија има довољно гаса да обори цене у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала