- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене хране не престају да скачу, у септембру више за трећину него лани

© REUTERS / Aly SongПродавница у Кини
Продавница у Кини - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Светске цене прехрамбених производа порасле су у септембру други месец узастопно под утицајем погоршања извозних могућности и велике потражње за производима као што су пшеница и палмино уље, објавила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
ФАО-ов индекс цена хране, који прати месечне промене међународних цена основних прехрамбених производа, износио је у септембру у просеку 130 поена, што је раст од 1,2 посто на месечном и од чак 32,8 посто на годишњем нивоу, наводи се у извештају објављеном на интернет страници ове агенције УН.
Цене житарица су прошлог месеца порасле за 2,0 одсто у односу на август, при чему је пшеница поскупела за готово 4,0 процента у односу на август и за 41 посто у односу на годину дана раније, због недовољне понуде и велике потражње.
Светске цене пиринча су такође ојачале, док су котације кукуруза повећане за умерених 0,3 одсто на месечном нивоу због побољшаних изгледа глобалног рода и почетка жетве у САД и Украјини, што је у великој мери компензовало негативне ефекте застоја у америчким лукама које су изазвали урагани.
Биљна уља су забележила раст цена у септембру за 1,7 посто у односу на август, а у поређењу с истим лањским месецом су скупља за око 60 посто, због скока глобалних котација палминог уља које су достигле десетогодишњи максимум, погуране снажном увозном тражњом и производним проблемима у Малезији због недостатка радне снаге.
Уљана репица је такође знатно поскупела док су цене соје и сунцокретовог уља пале.
Месечни раст међународних цена забележили су и сви млечни производи, укупно за 1,5 посто у односу на август, јер су солидна глобална увозна тражња и сезонски фактори у Европи и Океанији подигли котације, нарочито маслаца.
Цена шећера је у септембру напредовала за 0,5 одсто на месечном нивоу и за 53,5 процената у односу на годину дана раније, подстакнута неповољним временским условима и растом цена етанола у Бразилу, највећем светском извознику шећера.
Што се тиче котација меса на међународном тржишту, оне су у септембру остале практично на истом нивоу као у августу, а на годишњем нивоу су биле више за 26,3 посто. Цене овчјег и говеђег меса су порасле због отежаних услова снабдевања, док су живинско и свињско месо појефтини услед обимне понуде живинског меса и пада тражње за свињетином у Кини и Европи.
ФАО је у одвојеном извештају објавио да ће светска производња житарица у 2021. достићи рекорд свих времена од 2 800 милиона тона. Та количина, међутим, неће задовољити процењену потрошњу у тржишној сезони 2021/22, која ће, како се предвиђа, порасти за 1,8 посто на 2.811 милиона тона, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала