- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Председништво БиХ више не постоји

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Председништво БиХ више и не постоји, а да су томе највише допринели председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел који разбијају БиХ својим директним актима.
"Ако хоће с нама да разговарају да останемо у БиХ, онда ће морати да уважавају наше интересе. Наш интерес је веома јасан, ми немамо ниједан тајни интерес. Ми не спроводимо разградњу БиХ као територије. То ће можда доћи у некој од следећих фаза ако се ништа друго не буде могло десити овде у будућности", рекао је Додик за АТВ.
Он је навео да на недавном састанку са Фон дер Лајеновом није хтео да ремети атмосферу и није причао о унутрашњим односима у БиХ, али да је она савршено добро видела да је имала састанак са члановима Председништва, преноси РТРС.

"Сва тројица сми имали примедбе у вези са неким процесима везано за европско придруживање и савршено добро зна да без одлуке Предсједништва БиХ нема ништа. И Мишел то исто тако добро зна и они упуте позив председавајућем /за Самит у Словенији/" , навео је Додик.

Он је оценио да Председништво БиХ више и не постоји после дешавања у УН и овог што се десило, те додао да међународна заједница разбија БиХ.
Додик се запитао шта ће бити с БиХ ако уђе оваква каква је у ЕУ.
"Нити је она оваква потребна ЕУ, нити оваква ЕУ треба БиХ", рекао је српски члан Председништва.
"Мислим да БиХ треба да се врати на унутрашњи договор о неколико ствари и то у оквиру оног изворног Дејтона и да то одржи, а да све ово остало не функционише, да све остало припада ентитетима и да покушамо још један нови круг ако је могуће да се задржи тај међународни суверенитет БиХ", рекао је Додик.
Додао је да уколико се то не заврши онда народ треба једног дана да изађе на референдум и донесе одлуку о својој самосталности. Додик каже да је уверен да је време другачије него кад је пре десетак година почео причу о референдуму.
Он је подсетио да је пре неколико дана било пет година од одржавања првог референдума.
"Показали смо да можемо, овај народ се мора уверити да може да одлучује о томе, а не неки странци. Није важно који Американац долази на место амбасадора, већ је важно шта је народна воља и да ли има довољно карактерне лидере који могу да изнесу политички процес који није нимало једноставан", казао је Додик.
Он је истакао да БиХ никад није била интерес ни императив, нити је Србима икад била потребна.
Како је појаснио Додик, Срби су у БиХ "згурани" и указао да се протеклих 20 година радило на урушавању Републике Српске.

"Ми нисмо неке ствари дозволили као што је реформа полиције на што сам поносан", јасан је био Додик додајући да се није бојао Педија Ешдауна, а камоли да се сада боји неког амбасадора који нешто најављује. Каже и да то што је неко председник Америке не значи да треба да стрепи пред њим.

"Ја сам потпуно уверен да ће простор БиХ бити миран, стабилан и да ће имати значајан економски потенцијал и развој када се ми разиђемо и када буде свако своја мала државица у којој ће се извршити потпуна демилитаризација", сматра Додик.
Истакао је да нема право да изневери људе који су гласали за њега додајући да му се на неки начин стављају мете тиме што су му кренули на породицу.
Додик је рекао да никад ником није претио и поновио да је БиХ неодржива.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала