Које поврће јести сирово, које је боље када је обрађено, а које је "краљ поврћа"

CC0 / Pexels / Кисели купус
Кисели купус - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Гастроентеролог Војислав Перишић говорио је о поврћу и његовим хранљивим материјама, пробиотским бактеријама, ајвару и туршији. Купус је окарактерисао "краљем поврћа", а за паприку нагласио да највише витамина у себи садржи свежа, пре обрађивања и припрема за потребе зимнице. Тада je, каже Перишић, само пуна хемикалија.
"Паприка има више витамина Ц него лимун, грејпфрут или наранџа. Али он није стабилан на високим температурама, и ако скувамо ајвар највећи део њега ће нестати. Купус је, за њега, "краљ поврћа", било да је свеж или укисељен. ", казао је гастроентеролог.
Купус је најбољи укисељен, али и свеж може имати само корисно дејство за наш организам и имуни систем. Један напитак од овог поврћа "враћа људе у живот".
"Расол од купуса је најхранљивија течност, добијена ферментацијом апсолутно чудесне биљке. Па и пијанци узимају расол после злоупотребе алкохола, препун је антиоксиданаса, као и пробиотика", објаснио је он.
© Fotolia / VankadКисели краставци готово да немају никакву хранљиву вредност, пуни су "хемије"
Тегла са киселим краставцима - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Кисели краставци готово да немају никакву хранљиву вредност, пуни су "хемије"
Купус има много добрих бактерија које су веома сврсисходне за наш дигестивни систем, те је упозорио домаћице шта никако не треба да раде приликом припремања зимнице како не би убиле ове бактерије.
"Купус има мноштво добрих бактерија, одличан је за пробаву. Пробиотске бактерије можемо добити из биљака, или директно из земље, а купус их има гомилу. Важна је правилна припрема, домаћице ставе некада превише соли а она ће убити бактерије", рекао је др Перишић и објаснио колико би соли требало ставити.
"Узмете кацу, купусу само исечете и извадите корен, и једну кафену кашику соли ставите ту где је корен био. И купус даље ферментира од својих бактерија, највише их има из рода лактобацилуса. Морамо се пре јела ослободити вишка соли, зато је важно да се кисели купус испере", нагласио је гастроентеролог.
Кисели купус саветује пре него свежи, мада наглашава да и свеж купус има бројна добра својства. Доктор је "критиковао" и једно поврће које не воли!
"Да ли може кељ да се укисели? Нема шансе. Нема он ферментабилне угљене хидрате", истакао је он.
© Sputnik / Стефан ЂурићПаприка је у суштини корисна само ако се једе сирова
Паприка већа од шаке у маркету - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Паприка је у суштини корисна само ако се једе сирова
Од других намирница које можемо да укиселимо или очувамо преко зиме на други начин, издваја рен, те наводи на који начин је најбоље да га припремимо и са осталим поврћем "укомбинујемо".
"Ставите га у паприке, стабљике отпуштају једну материју која уништава микробе! Знам да не може свако да једе рен, али га само ставите поред паприке у тегли, он ће отпустити све те материје, не морате ни да га једете после", рекао је доктор Војислав Перишић, пренео је Курир.
Рен у меду је, казао је доктор, "генијална идеја". Мед има јако антиоксидативно, а рен антиинфективно дејство. Остало конзервирано поврће, нажалост, оцењује као не баш корисно.
"Па, не може да се ферментише краставац. Ево рецимо кисела паприка. То је само паприка са хемикалијама које спречавају труљење, а шта та паприка има од састојака сама по себи, има и то је то. У туршији је безначајна. Боље је онда да једемо свеже поврће, осим купуса", рекао је доктор у Јутарњем програму Прва ТВ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала