Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Монтгомери: Бојим се новог сукоба на Балкану

© AFP 2023 / HO / US STATE DEPARTMENTВилијам Монтгомери
Вилијам Монтгомери - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Бивши амерички амбасадор у Хрватској Вилијам Монтгомери изразио је бојазан да би могло доћи до нових сукоба на Балкану.
Он сматра да је разлог томе то што ниједан проблем у балканским земљама није решен.
Монтгомери је истакао да је додатни проблем у томе што то више не привлачи пажњу других земаља.
"Мислим да је деведесетих ово место било главно место на свету на које су наши лидери усмерили пажњу. Данас то није тако и не верујем да те земље могу решавати питања која их муче. Осец́ања са свих страна су толико узнемирена да не видим решења", истакао је Монтгомери гостујући на ХРТ-у, преноси портал "Кликс".
Он је такође нагласио да верује да Европска унија не пружа помоц́ и подршку за читав регион Балкана.
"Мислим да људи овде некако заостају у погледу својих погледа на друге европске земље. Не треба заборавити да су Немачка и Француска биле у рату вековима и престале тек после Другог светског рата. То ц́е се догодити и овом региону. Ипак, оно што је најважније, за то ц́е пре свега бити потребна помоц́ Европске уније, јер овај регион не може успети сам. Потребна му је пуна подршка Запада, Сједињених Америчких Држава и ЕУ како би се ове промене десиле временом“, закључио је Монтгомери.
Монтгомери је у емисији говорио опширно о рату у Вијетнаму, што је једна од тема која је нашла место у његовој књизи, затим о НАТО и о Титу, а о тренутној ситуацији у САД каже да није добра.
"Данас не бих могао да будем дипломата, јер више не верујем да је амерички начин нужно исправан и да је наш демократски систем исправан за свет", каже Монтгомери и додаје да сада постоје две Америке, које су подељене готово напола.
Те две Америке, према његовим речима, јесу кочница да се ишта предузме у вези са застојем са готово свим могућим питањима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала