- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немци признају: Русија је у центру глобалне енергетике и отпорна је на санкције

© Sputnik / Иван Руднев / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица на белоруском делу гасовода "Јамал-Европа".
Гасна компресорска станица на белоруском делу гасовода Јамал-Европа. - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Не само да се испоставило да је Русија отпорна на санкциони притисак Запада, него је и на добитку због актуелног пораста цена енергената на светском тржишту, оцењује немачки лист „Ханделсблат“.
Како наводи колумниста Матијас Бругман, велике руске компаније као што су „Росњефт“, „Лукоил“, „Гаспром“ и „Сургутнефтегас“ заузимају водеће улоге у свету по производњи нафте, гаса и угља. Поред тога, постепено расте утицај Москве због очекиваног пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“.

„Русија је паук у центру паучине глобалне енергетике“, констатује немачки новинар.

Како објашњава, такав положај је у великој мери последица зависности европских земаља од руских испорука енергената што противречи званичној политици Европске уније која редовно уводи санкције против Москве.
Бругман је уверен да се ситуација неће променити у скорије време.
Истовремено он предвиђа почетак „ере после нафте“ када ће Европа успети да „смањи куповину енергената од Русије без обзира на све“ и повећа политички и економски утицај помоћу производње „зеленог водоника“.
Последњих недеља дошло је до скока на европском тржишту гаса – ако се почетком августа хартијама од вредности за испоруку горива трговало по цени од 515 долара за хиљаду кубних метара, месец дана касније цене су порасле на 614 долара, крајем септембра су се удвостручиле, а за последња два дана порасле су за још 30 одсто.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Цена новембарских фјучерса за гас у Европи данас су пале 17 одсто – испод 1.100 долара за хиљаду кубних метара, следи из података са берзе „ИЦЕ“.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
РУСИЈА
Мој поглед на Русију: Шта се деси кад Путин заустави ветар и угаси сунце /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала