- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Борис Џонсон подлегао притиску саудијског принца

© REUTERS / LEE SMITHФудбалски клуб Њукасл
Фудбалски клуб Њукасл - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Фудбалски клуб Њукасл ускоро би могао да добије нове власнике из Саудијске Арабије, око пола године након што је Премијер лига одбила продају. Како ствари стоје, преломио је утицај Бориса Џонсона, пишу британски медији.
Премијер лига би ускоро требало да одобри продају Њукасла Јавном инвестиционом фонду Саудијског принца који ће дати 80 одсто од 300 милиона фунти, колико садашњи власник Мајк Ешли тражи за популарне Свраке.
Највеће фудбалско клупско такмичење на свету је прошле сезоне забранило продају Њукасла Саудијској Арабији, али је сада поменути фонд успео да докаже Премијер лиги да клуб неће бити у власништву државе, већ фонда, који ће функционисати независно од државе.
Један од разлога промене одлуке је, како се наводи, то што је Саудијска Арабија успела да реши спор са телевизијом „беИН Спортс“, која има права на преношење утакмица Премијер лиге на Блиском истоку.
Ипак, медији подсећају и на извештаје од пре око шест месеци, када је објављено да је саудијски принц Мохамед бин Салман наводно контактирао премијера Велике Британије Бориса Џонсона.
Тада је откривено да је принц послао Џонсону поруку још у јуну 2020. године у којој је писало: „Очекујемо да енглеска Премијер лига промени своју погрешну одлуку“.
Сада, око 18 месеци након што су иницијални преговори о продаји Њукасла почели, би коначно требало да дође до краја саге.
Притисцима Саудијаца се придружио и ускоро бивши власник клуба Мајк Ешли, који је пошто-пото желео да прода клуб у којем је провео више од 14 година.
Продаја клуба Саудијцима добро ће бити прихваћена и код навијача Њукасла, од којих је у недавној анкети чак 93 одсто изјавило да ће позитивно прихватити нове власнике чија се нето вредност процењује на око 320 милијарди фунти.
Шта се то дешава у Европи: „Ма, Срби су криви за све“
Драма у Грчкој – фудбалер пронађен мртав, са везаним рукама /фото/
Руски милијардер је нашао начин да „доака“ Енглезима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала