- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Од поподнева топлији радијатори у Србији

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаРадијатор
Радијатор - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Станови Београђана ће данас од поподневних часова бити топли, најављују надлежни из "Београдских електрана".
Због најављених средњих температура које ће у престоници бити ниже од 12 степени Целзијуса, радијатори ће бити загрејани.
Из "Београдских електрана" апелују да се до 15. октобра, односно до званичног почетка грејне сезоне, пријављују само кварови цурења или негрејање целих стамбених јединица.
Директор Удружења топлана Србије Дејан Стојановић каже да за старт грејне сезоне постоји довољна количина енергената и напомиње да ће пратити шта се дешава на светском тржишту.
У Србији има 60 топлана, све су кренуле са пробним радом, с тим што су неке пробе топле, а неке хладне. Дејан Стојановић је у Јутарњем програму рекао да се то углавном дефинише одлукама о условима и начину снабдевања енергијом, и да свака локална самоуправа то уређује.
Оно што је неки стандард, то је да топлане почињу сезону 15. октобра, а да су у приправности уколико просечне температуре буду испод 12 степени од 1. октобра", наводи Стојановић.
Истиче да ће данас и сутра мање више све топлане кренути са топлим пробама, а у зависности од температуре, то ће прећи у испоруку топлотне енергије, односно грејање.
Објашњава да је 12 степени просечна дневна температура која представља границу да би топлане кренуле са грејањем у одређеном граду, а да пропис дефинише да је потребно да та температура потраје негде један, а негде три дана.
"Постоје одређене разлике, али мислим да се већ од сутрашњег дана стварају услови за испоруку топлотне енергије", каже Стојановић.
Наводи да одређени ремонти и радови нису завршени, али да не би требало да угрожавају грејање.
"За сâм старт грејне сезоне постоји довољна количина енергената. Пратићемо шта се дешава на светском тржишту. Морамо подсетити да топлане у Србији све енергенте и енергију набављају по тржишним условима. Сви смо сведоци шта се дешава на светским берзама, и електричне енергије и природног гаса и нафте. Надам се да ће све протећи у најбољем реду", истиче Стојановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала