Савет безбедности УН 15. октобра о ситуацији на Косову и Метохији

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Савет безбедности Уједињених нација разматраће 15. октобра редован шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији.
Претходна седница СБ УН на којој је разматран извештај о раду Унмика и стању у јужној српској покрајини одржана је у априлу ове године у видео-формату, због пандемије корона вируса.
Та седница остала је упамћена по томе што је по почетку убрзо прекинута, јер су приликом говора представнице Приштине, министарке спољних послова Косова, Донике Гервале били видљиви симболи такозваног Косова, због чега је реаговао представник Русије Димитриј Пољански. Он је затражио да се уклони застава Косова јер, како је рекао "тзв. Косово није општепризната држава и приказивање заставе непризнатог ентитета није прихватљиво".
Уследила је расправа чланица СБ о овом питању, па је пренос седнице прекинут како би се то учинило иза затворених врата, а после обављених консултација, седница је настављена.
И српски министар спољних послова Никола Селаковић, који је говорио на састанку у име Србије, уложио је протест због „злоупотребе видео-формата седнице од стране Приштине за промоцију симбола лажне државе Косово".
Као и на претходним седницама СБ УН, Америка се и у априлу заложила за то да се мисија Унмика приведе крају, док је Русија била против тога и потенцирала је важност формирања Заједнице српских општина.
Србију ће на седници 15. октобра представљати шеф дипломатије Никола Селаковић, пренео је Косово онлајн.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Русија о питању Косова: Сложићемо се само са одлуком која ће одговарати Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала