- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Утицај спорта на децу – који су све циљеви?

© Фото : Центар за права дететаЦентар за права детета
Центар за права детета - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Центар за права дета одржао је бесплатан вебинар „Деца у спорту”, а родитељи су имали прилике да сазнају одговоре на неке дилеме у разговору са Радмилом Вулић Бојовић, психолошкињом и породичном психотерапеуткињом, Андријом Герић, психологом и бившим одбојкашким репрезентативцем Србије, и новинаром Мишом Стојиљковићем.
„Спорт учи децу да губе и да се после пораза подигну. Није важно да ли си победио или изгубио, важно је да наставиш да се трудиш и не одустајеш“, каже новинар Миша Стоиљковић.
Данас, када су игру у школском дворишту замениле школе спорта, када је спорт постао део кућног буџета, а готово свако дете похађа неку школу спорта, важно је разговарати о утицају спорта на дете, о улози родитеља и тренера, као и о изазовима родитељства и променама које се константно дешавају током развоја деце.
Тим поводом, Центар за права дета одржао је бесплатан вебинар „Деца у спорту”, а родитељи су имали прилике да сазнају одговоре на неке дилеме у разговору са Радмилом Вулић Бојовић, Андријом Герић и Мишом Стојиљковићем.
„Деца падају да би научила да устану. Пустите их да падну и да сами устану, али им будите подршка и ослонац“, рекао је Герић, бивши одбојкашки репрезентативац Србије.
Саговорници истичу да деца до 12 година треба да се играју спорта, да га заволе. Спорт није само продукција врхунских спортиста, спорт је стицање моторичких вештина, развијање тимског духа, развој тела.
© AFP 2023 / BULENT KILICБивши српски одбојкаш Андрија Герић
Бивши српски одбојкаш Андрија Герић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Бивши српски одбојкаш Андрија Герић
Кроз спорт, деца уче да трпе и непријатности, како да се суоче са поразом и изборе са фрустрацијом.
„Спорт нема смисла ако нема селекције, неопходно је усмеравање и вођење. Баш као и у родитељству. Зато је родитељ потребан детету, а тренер младом спортисти“, истиче Радмила Вулић Бојовић.
Тренери су деци у раном узрасту често други родитељи. У том смислу је неопходна и едукација тренера за рад са децом, јер уколико изостаје педагошки рад, нема ни напретка.
Исто тако, родитељи не треба да се мешају у рад тренера, јер треба да постоје ствари које су само дечије. Успешност родитељства се не мери школским или спортским успехом детета.
На самом крају, саговорници су истакли да спорт и образовање не смеју искључивати једно друго, јер спорт у дечјем узрасту не сме бити сврха.
„Не упоређујте своје дете са другом децом, јер им тако нарушавате самопоуздање. И не очекујте да буду савршени. Волите их и пружите им подршку“, наглашава Герић.
„Град светлости“ чека Новака Ђоковића
Скандал у Америци – ухапшен бивши члан Партизана и још 17 кошаркаша!
Британци одушевљени Звездином и Партизановом децом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала