- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Повлачење акредитација руским дипломатама није везано за конкретне случајеве

© REUTERS / POOLГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Одузимање акредитације особљу руске мисије при НАТО-у није повезано ни са једним инцидентом, ради се о будности у односу на обавештајне активности Русије, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг након састанка саветника за националну безбедност земаља НАТО-а.
„Повукли смо акредитације осморици дипломата руске мисије при НАТО-у који су били непријављени обавештајни агенти. То није повезано ни са каквим конкретним догађајем. Примећујемо раст активности Русије и морамо бити на опрезу, морамо деловати, јер сматрамо да особље руске мисије спроводи активности које не одговарају њиховом статусу“, рекао је он.
Према његовим речима, без обзира на одлуку о смањењу руске мисије у НАТО-у су и даље спремни за сарадњу са Москвом.
„Према Русији водимо политику обуздавања и дијалога... Спремни смо за конструктиван дијалог са Русијом“, истакао је он на конференцији за новинаре.
Према речима генералног секретара, Алијанса „такође већ дуже време предлаже одржавање састанка Савета Русија-НАТО“. Он је, при томе, констатовао да руска страна још није пристала на такав састанак.
Столтенберг је додао и да је недавно са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом разговарао о сазивању Савета, али да то није донело резултате.
Састао сам се пре извесног времена са министром Лавровом у Уједињеним нацијама на Генералној скупштини. Нисмо могли да се договоримо око одржавања састанка Савета Русија-НАТО, али спремни смо да га одржимо чим Русија буде спремна за то“, прецизирао је он.
Британска телевизија „Скај њуз“ у среду је саопштила да је НАТО одлучио да преполови број чланова сталне мисије Русије при Алијанси у Бриселу, са 20 на 10 запослених и повуче акредитације осморици дипломата. Према информацијама телевизије, ова одлука донета је као одговор на наводне „непријатељске активности Русије последњих година“. Касније је прес служба Алијансе потврдила ову информацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала