- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли знате због чега су банане увек број 1 на ваги у продавницама?

© Фото : PixabayБанане у супермаркету
Банане у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
У скоро сваком маркету када купите банане мораћете да их измерите на ваги, а тада ћете притиснути број 1. Али, да ли сте се икада запитали зашто су банане увек означене баш тим бројем који се најлакше памти?
Кроз историју су банане традиционално биле најпродаваније воће у продавницама, а ни данас се ситуација није превише променила о чему сведочи податак америчког трговачког гиганта "Волмарта" који је 2015. објавио да су банане у њиховим маркетима најпродаванији производ године.
Ситуација у Србији је иста; банане су увек у првих пет најпродаванијих производа у свакој продавници, од пиљаре у крају са свега неколико намирница до великих трговачких ланаца.
Уз то, када се ознакама на ваги за мерење приступа абецедним редом, банане су такође на врху листе. Наравно, производи попут артичоке, ананаса или авокада абецедно долазе пре банана, али због своје популарности и учесталости куповања банане су задржале број 1 на ваги.
Скала од седам боја
На свету постоји хиљаду врста банана, а узгајају се у 150 различитих држава. Банане нису сезонско воће јер се могу узгајати током целе године, а највише банана конзумира се у Руанди – 279 килограма по глави становника.
Прехрамбена индустрија користи скалу од седам боја како би утврдила зрелост банана, неки преферирају потпуно зелене банане које кувају пре конзумације, док други купују скоро смеђе банане које су због своје слаткоће одличан додатак колачима и разним кућним напицима, пише Магазин новости.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала